Britse Defensie verliest 340 laptops

Het Britse Ministerie van Defensie is de afgelopen twee jaar 340 laptops kwijtgeraakt, waarvan de meeste niet versleuteld waren. De schade bedraagt bij elkaar meer dan 700.000 euro. Naast de laptops verdwenen ook 593 CDs, DVDs en diskettes, 215 USB-sticks, 96 draagbare harde schijven en dertien mobiele telefoons. Van alle gestolen of verloren apparaten, was 80% onversleuteld. Volgens een Defensiewoordvoerder wordt het verlies van materiaal zeer serieus genomen en zijn er robuuste procedures aanwezig. (bron).

Ben je na het lezen van bovenstaande gegevens ook zo benieuwd hoeveel tanks, kanonnen, geweren en munitie ze kwijt zijn geraakt? Ik wel, maar goed, dat zullen we wel nooit te weten komen. Hopelijk gaan ze voorzichtiger met hun personeel om. Nu staat er een klein berichtje op internet en alleen degene die er in geïnteresseerd zijn lezen het. Maar als er de afgelopen twee jaar 340 militairen om het leven waren gekomen dan was de wereld te klein geweest.

Schrikbarende cijfers en dan hebben we het hier nog over een instantie als het leger kun je nagaan wat er bij andere, minder beveiligde, organisaties zoal verdwijnt. Of zou het leger het hier slechter doen dan de maatschappij? We mogen hopen van wel, maar dat ze een serieus probleem hebben mag duidelijk zijn.

De afgelopen jaren hebben ze waarschijnlijk allerlei mooi, ingewikkeld en vooral duur oorlogsmaterieel gekocht, maar ze hadden beter een deel kunnen investeren in beveiligingsmaatregelen. Natuurlijk hebben naties nog oorlogsmaterieel nodig, maar er is steeds meer sprake van digitale oorlogsvoering en die hebben de Britten in ieder geval al verloren.

En hoewel we voorzichtig moeten zijn met het geven van beveiligingsadviezen (want we kennen de context niet) kunnen we in ieder geval stellen dat de focus zou moeten liggen op: versleuteling van de gegevens en bewustwording bij het personeel. Maak het personeel persoonlijk verantwoordelijk voor de spullen die ze krijgen en als ze daarvan iets zijn kwijtgeraakt dan duurt het even langer voordat ze er een streepje bij krijgen op de schouder. Dit soort maatregelen kunnen andere bedrijven natuurlijk ook doorvoeren. Maak het personeel verantwoordelijk en trekt de kosten die je loopt bij verlies of diefstal af van het salaris, moet je eens opletten hoe goed iedereen op zijn spullen gaat letten.

Als militairen, die van nature toch al een gevoel bij beveiliging zouden moeten hebben, al zo met hun spullen omgaan dan moeten we ons zorgen maken voor de veiligheid van de maatschappij en de gewone burgers daarin, die zijn zich nog minder bewust van de risico’s.

Voorlopig ligt er nog genoeg werk voor de beveiligingsadviseurs alleen moet het management gaan begrijpen dat er aan dit soort risico’s wel degelijk iets te doen is. En die 700.000 euro heb je dan zo terug verdient. Die 700.000 euro is trouwens niet de echte schade, dat is slechts de schade voor de hardware, maar hoeveel is de informatie die er op te vinden is waard en hoeveel uren zijn er verloren gegaan als gevolg van het zoekraken van gegevens? Daar zit hem de echte schade en die is vele malen hoger.

Het lijkt me toch dat er, na het zomerreces, vragen over gesteld gaan worden in het Lagerhuis, hopelijk geven ze een seintje als ze dat gaan doen want die discussie wil ik niet missen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.