Supermarkt stopt RFID-chip in onderbroeken

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart is begonnen met het aanbrengen van Radio Frequency Identification (RFID) chips in herenkleding, zoals spijkerbroeken, ondergoed en sokken…De chips blijven actief, ook al verlaten ze de winkel (bron).

Dat was natuurlijk te verwachten met al die nieuwe technologieën. Van origine bedoeld om het logistieke proces te vergemakkelijken (lees: goedkoper te maken) maar nu al op andere wijze toegepast. Raar maar waar, dynamiet was ook nooit bedoeld om oorlogen mee te winnen.

Voor degene die het niet weten de RFID-chip is kortweg de digitale vervanger van de barcode. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar deze chips zijn op afstand uit te lezen zodat het langs een poortje halen van de producten al genoeg is om ze te scannen. Verdiep je in RFID en je zult lezen dat het merendeel van de chips slechts op een paar centimeter afstand is uit te lezen. Dat zal wel, maar wie kent niet het verhaal van Bluetooth? Bedoeld om op een paar meter afstand van elkaar te kunnen communiceren maar met een simpele Pringles-bus (ja, die van de chips en dat zijn andere chips dan de RFID-chips) al op kilometers afstand uit te lezen.

Altijd handig dat je op meters afstand erachter kunt komen welk merk en welke maat ondergoed iemand aan heeft. Vooral voor marketeers (en criminelen, maar ik wil ze zeker niet over één kam scheren) ideaal, “profilen” van je klanten was nog nooit zo makkelijk.

Binnenkort loop je in het warenhuis en krijg je de aanbiedingen op maat: “Wil die meneer met die rode onderbroek maat L zich melden op de sokkenafdeling, we hebben prachtig bijpassende sokken in de aanbieding.” Belachelijk? Nu misschien nog wel maar het komt er aan, mark my words. Oh ja en voor diegene die dat zo erg vinden…doet Google dit niet al jaren online? Je ooit afgevraagd waarom de zoekresultaten je op het lijf geschreven zijn? Ehm, nu heb je een deel van het antwoord.

“Er zijn twee dingen die je absoluut niet wil taggen, kleding en identiteitsdocumenten, en ironisch genoeg is dat waar het begint”, zegt Katherine Albrecht, oprichter van Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering.

Lang leve de privacy zul je denken, maar eigenlijk moet Wal-Mart ervoor beloond worden, zij komen er tenminste eerlijk vooruit. Geloof me, er zitten al meer RFID-chips verwerkt in spullen die je bij je draagt of aan hebt dan je denkt. Geloof je me niet? Dan zou ik nog maar eens goed zoeken en hou er daarbij rekening mee dat een chip vaak al niet groter meer is dan een zandkorrel.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.