Helpdeskmedewerker steelt naaktfoto’s van PC

Een 48-jarige Amerikaanse vrouw die verschillende naaktfoto’s op haar computer kwijt was, schakelde een helpdeskmedewerker van Dell in om ze terug te vinden, maar kwam van een koude kermis thuis. Ze kwam in contact met Riyaz Shaikh, een werknemer van het Indiase Sitel, een callcenter dat Dell-klanten ondersteunt.

Fitzgerald, een computeranalfabete, gaf Shaikh toegang tot haar computer. De man wist uiteindelijk de foto’s op haar machine te achterhalen. Na het contact met de helpdeskmedewerker ontving Fitzgerald een e-mail dat haar naaktfoto’s op een website waren verschenen (bron).

Sommige mensen vragen er natuurlijk ook wel zelf om. Noem je jezelf al computeranalfabete dan lijkt het toch onverstandig om dergelijke foto’s (of ander vertrouwelijk materiaal) op je pc op te slaan. Goed, doe je dat alsnog (want waar bewaar je ze anders?) dan ga je natuurlijk een helpdeskmedewerker niet verzoeken om jouw naaktfoto’s op je schijf op te zoeken. Dat lijkt me vragen om problemen en misschien grof maar dan ben je niet alleen een computeranalfabeet maar volgens mij compleet van een andere wereld.

Deze mevrouw zal haar lesje wel geleerd hebben, maar hoeveel water moet er nog door de Maas voordat mensen logisch gaan nadenken over wat ze op hun computer doen en hoe ze daar mee omgaan? Als je je autosleutels kwijt bent dan vraag je een crimineel toch ook niet om je te helpen zoeken?

Maar goed, laat dit weer een waarschuwing zijn: geef nooit een ander van buitenaf toegang tot je pc, je bent dan immers volledig de controle kwijt. Maar ja, als je met een probleem zit, wie moet je dan vragen? Moet je je laptop dan naar de ComputerDokter brengen? Ook dat is geen goed idee, want die zal ook over je wachtwoord moeten beschikken om hem weer te fixen.

Lastige positie trouwens voor zo’n ComputerDokter. Stel je zal integer zijn en toch tegen zulke foto’s aanlopen, wat doe je dan? Voor diegene die zelf ook wel eens iemand hebben geholpen met hun computer (al is het alleen maar om de Cookies weg te gooien) een bekend probleem, je ziet toch altijd zaken die je liever niet wilt zien. Ik hou het er dan altijd maar op dat dat soort Cookies per ongeluk daar terecht zijn gekomen, dat is beter voor je gemoedsrust.

Oh ja, laten we ook nog even concreet worden: hoe kun je dit nu zo goed mogelijk oplossen? Het antwoord is natuurlijk verbluffend simpel: dit soort foto’s niet van jezelf maken, dat scheelt een hoop ellende.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.