Hacker laat BP geheime informatie lekken

Na de olielek heeft BP nu nog met andere lekken te maken.

Via slechts twee telefoontjes is het een hacker gelukt om te achterhalen welke laptops, besturingssystemen, virusscanners en virtual private network software BP gebruikt…Informatie zoals browser, gebruikte Adobe versie of wie het afval ophaalt zijn interessant voor een aanvaller. “Als we kwaadaardige hackers waren geweest, hadden we ze naar een website met een kwaadaardig bestand kunnen sturen, dat de persoon in kwestie waarschijnlijk had gedownload”, aldus Chris Hadnagy van Offensive Security, organisator van de wedstrijd (Bron).

BP heeft het zwaar te verduren de laatste tijd en ze zijn daar zelf deels debet aan. Ben je ook zo benieuwd hoelang BP nog langs de snelweg aanwezig zal zijn of wanneer ze geheel en al vergeten de geschiedenisboeken ingaan? Een lastige situatie en als we het dan toch hebben over de continuïteit van een organisatie dan heeft BP nog wel wat robbertjes te vechten.

De andere kant van de medaille is natuurlijk dat als ze hier uitkomen dan zijn ze voor de andere olieleveranciers nooit meer te verslaan. Een crisis kan leiden tot faillissement maar er zijn ook veel gevallen bekend van crisissen die leiden tot een sterke onverslaanbare organisatie. De crisis is dan snel vergeten en de naam van de organisatie staat bij iedereen op het netvlies.

Slechte reclame is ook reclame zullen we maar zeggen. Het kan wat mij betreft met BP dus twee kanten op en ik ben zeer benieuwd welke kant ze kiezen. Kiezen, vraag je je af? Heeft een organisatie dan een keuze na een crisis? Ja zeker wel, het gaat er om hoe je er mee omgaat, daar zijn inmiddels vele onderzoeken naar gedaan en volgens mij heeft BP de lessons learned daaruit nog niet echt in de praktijk gebracht. Maar goed, misschien staan ze 6-0 achter, dat wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk zullen verliezen.

We houden het natuurlijk allemaal in de gaten en voor de onderzoekers is er straks weer een interessante business case over het omgaan met een crisis. Helaas voor het natuurschoon en de dieren in de Golf van Mexico, maar zij zullen de (hoge) prijs moeten betalen.

Eeuwig zonde, of althans voor de duur dat de troep niet is opgeruimd en dat zal jaren duren. Vreemd overigens dat er voor allerlei rampen gironummers in het leven worden geroepen maar dat we de troep nu aan BP over laten…ach, dat zal wel aan mij liggen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.