Buren belangrijkste inbraakpreventiemaatregel

Wanneer het aankomt op de beveiliging van het woonhuis tijdens een vakantie, blijkt bijna de helft van Nederland op de buren te rekenen. Dat wijst een representatief onderzoek uit van de Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven (VEB), de grootste brancheorganisatie binnen de beveiligingssector. Bijna 45 procent vertrouwt erop dat de buren een oogje in het zeil houden, zo komt uit het onderzoek van marktonderzoeksbureau IBT naar voren (bron).

Beter een goede buur dan een verre vriend? Als je bovenstaande leest, zou je dat wel denken. En natuurlijk hopen we allemaal dat de buren een beetje opletten als jij niet thuis bent. Maar om ze nou als belangrijkste preventiemaatregel te bestempelen gaat wel erg ver.

Sterker nog, ik wil het mijn buren helemaal niet aan doen, ik wil ze die verplichting helemaal niet geven. Stel dat ze constateren dat ze vreemde geluiden uit je huis horen als jij op vakantie bent. Eis jij dan van ze dat ze met een honkbalknuppel naar binnen gaan om polshoogte te nemen?

Nee, ik hoop dat ze de politie bellen als ze zien dat er een ruitje is ingeslagen. Maar dat is nog steeds niet preventief maar juist reactief. Preventief moeten ze actief achter het raam blijven staan om mijn voordeur in de gaten te houden? En wat als ze via de achterdeur komen? Dan moet misschien de buurman aan de voorkant gaan staan terwijl de buurvrouw de achterkant in de gaten houdt.

Maar goed, uit het bericht blijkt wel dat er dagelijks bij 175 huishoudens wordt ingebroken. Tijdens de vakantieperiode, traditioneel het jachtseizoen voor inbrekers, neemt dit met een vijfde toe. Dat wist ik dan weer niet en spreekt meer tot de verbeelding dan loze percentages.

Gelukkig zijn ze binnen de beveiligingsbranche ook niet gek en hadden ze ook al onderkend dat de buurman niet een heel goede preventievemaatregel is.
Voorzitter Paul van der Velde van de VEB is niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. “Dit soort geluiden horen we al decennia lang. Maar een goed beveiligd huis blijft altijd beter dan een goede buur. Want ook die gaat normaal gesproken ’s nachts naar bed en is niet altijd aanwezig. Zorg daarom voor degelijk hang- en sluitwerk liefst in combinatie met een goede alarminstallatie en adequate alarmopvolging. Al is volgens Van der Velde met enkele simpele handelingen al veel leed te voorkomen. Zo wijst hij erop dat veel mensen bijvoorbeeld vergeten hun reservesleutel onder de mat of uit de bloempot te halen. “Of ze laten kostbare spullen in het zicht liggen. Hou tijdens de vakantie de gordijnen of zonwering gewoon open en vraag iemand om regelmatig de post van de mat te halen. Zorg ervoor dat de woning een zoveel mogelijk bewoonde indruk maakt. Daarnaast melden veel mensen op sociale media als Facebook, Twitter en Hyves dat ze op vakantie gaan. Doe dit niet, want ook daar leest het dievengilde steeds vaker mee”, besluit de VEB-voorzitter.

Zo hebben we toch weer wat geleerd en we weten inmiddels dat het prima is om een goede buur te hebben, maar die schakelen we niet in als anti-inbraakmiddel.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.