Calamiteitenplannen, evacuatieplannen en brandweervoorschriften

De BedrijfsHulpVerleningsorganisatie is voor ons, als beveiligers, een partij waar we nauw mee moeten (willen) samenwerken. En tenzij je verantwoordelijk bent voor de BHV willen we je niet verplichten om zelf de plannen en voorschriften op te stellen, maar je moet er wel weet van hebben en je bijdrage aan leveren.

De vraag:
Zijn er (personele) calamiteitenplannen, evacuatieplannen en brandweervoorschriften opgesteld?

Willen we inderdaad aan integrale beveiliging doen en willen we inderdaad fysieke en informatiebeveiliging combineren op basis van risicomanagement, dan kunnen we niet om de veiligheidsaspecten heen. We beschreven al dat we moeten kijken naar de wijze waarop veiligheid voor onze organisatie is ingericht. Dat doen we door eerst onze hulp aan te bieden en het gesprek aan te gaan. Niet omdat we de hele BHV-organisatie om zeep willen helpen (want dat lukt niet en moeten we ook niet willen). Nee, juist om te kijken hoe goed zij het al doen en in hoeverre we onze beveiligingseisen daarin toe kunnen passen.

Zij maken wellicht de calamiteiten en evacuatieplannen, wij maken misschien wel de business continuity en uitwijkplannen. De verschillen en overeenkomsten daarin willen we graag inzichtelijk maken. Kunnen we niet van dezelfde formats gebruik maken en welke informatie is bij de BHV al aanwezig die voor ons handig is (en vice versa natuurlijk, brengen en halen).

Misschien zijn er vanuit BHV al calamiteiten of crisisteams ingericht die voor de beveiliging heel goed hergebruikt kunnen worden. De leden van deze teams weten al wat er van hen verwacht wordt op veiligheidsgebied en zijn te trainen in beveiliging.

Het voordeel van veiligheid is dat er wettelijk het een en ander geregeld is en dat er allerlei plannen, formats, procedures etc. beschikbaar zijn die hergebruikt kunnen worden. We gaan niet het wiel opnieuw uitvinden als dat toch weer rond wordt en we bereiken maar als we aansluiten bij bestaande procedures en organisatorische inrichtingen.

Ben je niet overtuigd en wil je liever niet direct het gesprek aan met de BHV? Wellicht kun je op het intranet al procedures en handboeken vinden. Neem de moeite om daar eens door heen te bladeren. Grote kans dat je veel bekende stappen tegenkomt die misschien alleen maar een andere naam hebben.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat onze continuiteits- en uitwijkplannen doorborduren op de calamiteiten- en evacuatieplannen. Voor de BHV houdt het misschien op als iedereen veilig het gebouw heeft verlaten, voor ons begint het dan juist pas. Wij moeten ervoor zorgen dat de processen binnen de afgesproken tijd weer up-and-running zijn. Ook hierin zien we weer dat de beveiliging niet zonder BHV kan, alleen moeten we verder over onze grenzen heen kijken.

Wat is er nu mooier om te zien dat we als beveiliging niet alleen zijn, dat we niet de enige roepende in de woestijn zijn? De BHV kampt veelal met dezelfde soort uitdagingen. Vormen we een band dan staan we sterker en zorgen we er niet alleen voor dat de organisatie aan haar wettelijke verplichtingen voldoet maar ook nog eens dat onze processen na een calamiteit zo snel mogelijk weer in de lucht zijn. Geen slachtoffers en nauwelijks uitval van processen…de directie zal trots op ons zijn.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.