Canada doelwit van cyberaanvallen

Vanuit China opererende aanvallers hebben toegang tot zeer vertrouwelijke informatie van de Canadese overheid gekregen, zo meldt CBC News. Twee ministeries waren doelwit van de aanvallen, die voor het eerst in januari werden opgemerkt. Hoeveel vertrouwelijke informatie is buitgemaakt en wie er precies achter de aanvallen zit is onduidelijk. Het is onduidelijk of de aanvallers andere netwerken hebben gecompromitteerd en of er persoonlijke en vertrouwelijke informatie is bemachtigd (bron).

Eigenlijk te gek voor woorden, toch? Een overheid die uiteindelijk begrijpt dat ze zijn aangevallen, maar die vervolgens niet weet wat er nu eigenlijk is gestolen? Wat mij betreft betekent dat, dat ze in ieder geval niet “in control” zijn op dit gebied (en ik geef toe, dat is ook niet makkelijk).

Niet dat, dat nu zo verwonderlijk is, want er zijn zat andere overheden en grote organisaties die bij een dergelijke aanval ook totaal geen beeld hebben bij wat er nu eigenlijk is gestolen, wie dat heeft gedaan en wat ze er mee kunnen. Sterker nog, heel veel aanvallen worden nooit opgemerkt.

Nee, het ergste wat we kunnen bedenken is dat Vanwege de aanvallen de internettoegang bij beide organisaties ernstig werd beperkt. Duizenden ambtenaren hadden daardoor geen internet meer, waardoor werkzaamheden stil kwamen te liggen.

Kortom: de Chinezen (hoe ze zo zeker weten dat het de Chinezen zijn is me niet duidelijk, maar goed laten we het daar maar op houden) breken in en stelen je vertrouwelijke informatie en jij maakt je druk om dat de ambtenaren niet kunnen internetten? Ehm, lijkt me dat je op dat moment toch echt even andere problemen aan je hoofd hebt.

Je ziet dat overigens wel vaker. Valt de email uit of doet het internet het niet meer dan zie je je collega’s doelloos over de gangen slenteren…ze kunnen niet werken. Tenminste, dat denken ze. Er liggen nog genoeg stapels papier in de kast om uit te zoeken, er zijn nog genoeg telefoontjes te plegen, er is nog genoeg te doen. Zijn we dan echt zo afhankelijk geworden van email en internet…of denken we dat alleen maar?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.