Volgens onderzoekers krijgen 180 steden in de Verenigde Staten in 2100 te maken met overstromingen en erosie door een stijgende zeespiegel. Dat meldden ze woensdag in het tijdschrift Climate Change Letters (als iemand hem uit heeft, stuur hem dan aan me op) (bron).
Het ergst zullen steden als Miami, New Orleans en Virginia Beach getroffen worden, zo verwachten ze. Oh, zul je denken. 180 steden in Amerika, daar krijgen wij in ons kikkerlandje dan vast geen last van. Ehm, nou niet helemaal denk ik, want als het aan de oostkust van Amerika overstroomd vanwege het klimaat, dan zal datzelfde gebeuren aan de westkust van Europa (heel gek, maar daar hoef je geen aardrijkskunde voor gestudeerd te hebben).
De onderzoekers menen dat steden nu maatregelen moeten treffen tegen de zeespiegelstijging. Gelukkig hebben we nog iets minder dan 90 jaar om er iets aan te doen. Hoewel dat niet helemaal waar is natuurlijk want de zeespiegel stijgt niet van het een op het andere moment met meer dan een meter, dat zal geleidelijk gaan totdat we uiteindelijk ons hoofd niet meer droog houden.
Op zich prima, we hebben nog veel tijd om na te denken wat we gaan doen om dit te voorkomen. Maar daarin schuilt hem ook direct het probleem. Kijkend naar de politiek, die in theorie steeds 4 jaar vooruit kan, moeten er zich nu al mensen druk om gaan maken. Toch zal het lastig zijn om met je campagne zieltjes te winnen voor iets dat pas over 90 jaar serieus gaat spelen.
De komende 70 jaar zullen we het wel gelaten over ons heen laten komen om dan tot de conclusie te komen dat er een te groot begrotingstekort is om er wat aan te doen, dan moeten we stevig bezuinigen om ons Deltaplan 2.0 in gang te gaan zetten. We kunnen nu dus ook al incalculeren dat we in 2080 in ieder geval weer in een financiële crisis zitten, als we niet langzaamaan gaan sparen en reserveren.
Een voordeel: wachten we er te lang mee, dan hoeven we ons ook geen zorgen meer te maken over de pensioenen, want er is dan niemand meer om aan uit te betalen.
Voorlopig toch het schoolzwemmen op de basisscholen maar niet afschaffen…kan nooit kwaad.