“Certificeringen onmisbaar voor IT’er”

Certificeringen worden steeds belangrijker voor IT’ers nu het baanaanbod weer aantrekt, zo stelt de Computing Technology Industry Association (CompTIA)…Vanuit het perspectief van de werkgever, hebben IT-certificeringen als voordeel dat ze valideren dat iemand nieuwe of complexe technologieën kan begrijpen, hogere productiviteit biedt en meer inzicht heeft om problemen op te lossen”, aldus vice president Tim Herbert (bron).

Uiteraard zou ik, als certificerende instelling, ook beweren dat certificaten onmisbaar zijn voor de IT’ers. De eerste reactie op www.security.nl was te verwachten: Wij van WC-eend, adviseren WC-eend. En inderdaad, daar heeft het heel veel van weg.

Verder is het natuurlijk tegenstrijdig. Omdat het baanaanbod toeneemt wordt certificering belangrijker voor de IT”er? Ehm, volgens mij werkt het andersom. Als er minder banen zijn, juist dan is certificering (voor de verkoopbaarheid van je CV) belangrijk.

Bij een groot baanaanbod is het voor de recruiter, P&O-er of HR-manager makkelijker als er profielen binnenkomen met een certificering. Dan kunnen we lekker makkelijk matchen. Totdat het moment is aangebroken dat er weer krapte is op de arbeidsmarkt, dan zijn er geen gecertificeerde IT’ers meer te vinden. Nee, dan zullen de bedrijven weer moeten komen met een juiste beloning. Dat hoeft niet gelijk met: solliciteer nu en krijg twee lease auto’s, dat soort profielen wil je toch eigenlijk juist niet in huis hebben?

Nee, je zult een interessante werkomgeving moeten creëren, je zult de mensen uitdagingen en verantwoordelijkheid moeten geven. Dan kun je ze aan je binden.

Certificeringen, natuurlijk kunnen ze nut hebben. Maar om de certificering gelijk te stellen aan het begrijpen van nieuwe of complexe technologieën, hogere productiviteit en meer inzicht in het oplossen van problemen, nee, dat gaat te ver daar is toch echt meer voor nodig dan een certificering.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.