Chirurgen gamend aan operatietafel

Chirurgen oefenen met de spelcomputer Xbox 360 voor televisiegames om met handbewegingen op afstand tijdens operaties röntgenbeelden te bekijken. Buiten de instrumenten mogen chirurgen vanwege besmettingsgevaar geen monitors of foto’s aanraken, met de handbeweging uit de Kinect-technologie bedienen ze operatiekamers straks op afstand (bron).

De techniek staat voor niets…dat riepen ze jaren geleden al, maar toen hadden ze vast nog niet bedacht dat de chirurgen straks met een spelcomputer via het internet een open hart operatie uitvoeren. Allemaal leuk en aardig, maar ik heb toch liever een echte arts aan mijn bed dan een spelcomputer (nou ja, ik heb die arts liever helemaal niet nodig natuurlijk…maar als het dan toch moet).

Ik zie het al voor me. Moet je voor een ingreep naar het ziekenhuis dan verschijnt eerst Donkey Kong aan je bed om je een plaatselijke verdoving te geven en vervolgens verschijnen Mario en Luigi via een webcam om je eens goed onder handen te nemen. Nu maar hopen dat ze hun computerspel niet door de war halen met de werkelijkheid want “game over” geeft dan een heel andere betekenis. Na de operatie is het Princess Zelda die je nog even uitzwaait en een vervolgafspraak met je maakt.

Alle gekheid op een stokkie. Prima dat er nieuwe ontwikkelingen zijn en prima om ze te onderzoeken, maar mijn (logische) vraag: zijn de risico’s wel goed onderzocht? Wat als tijdens een operatie de internetverbinding wegvalt, moet je dan (in navolging van Microsoft) op Start drukken om opnieuw op te starten? Wat als het een hacker lukt om een zogenaamde “man in the middle” attack uit te voeren? Hij zou zomaar de chirurg kunnen overrulen en de verkeerde operatie uitvoeren. En wat als een chirurg tijdens zijn verjaardag besluit om nog even snel een operatie uit te voeren, leuk voor zijn visite die live mee kan kijken.

Nee, ik geloof toch dat ik liever heb dat chirurgen werk en privé beter gescheiden houden. In jullie vrije tijd mogen jullie lekker oorlogspelletjes en WordFeud spelen maar tijdens de werkzame uren hoop ik toch echt dat jullie voorlopig nog proberen een vertrouwensband met de patiënten op te bouwen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.