Man schiet echtgenote dood om Facebookfoto

Een man heeft in de Dominicaanse Republiek zijn echtgenote doodgeschoten omdat hij haar op Facebook op de foto met een andere man had gezien…Na de moord pleegde hij zelfmoord. Valentín Núñez Luciano uit de hoofdstad Santo Domingo mishandelde zijn vrouw al eerder, voordat hij de noodlottige foto op de sociale netwerksite zag (bron).

Begonnen we de week met het bericht dat er organisaties zijn die hun sollicitanten dwingen inzage te geven in het Facebook-gebruik. We sluiten hem af met iemand die daar beter geen inzage in had kunnen geven. Jammer overigens dat dit soort nieuwsberichten gekoppeld worden aan Facebook, het is zo suggestief. Die foto van deze dame met een andere man is niet vanzelf op Facebook gekomen en sterker nog, die foto is ook niet spontaan ontstaan en zegt ook helemaal niets over haar relatie met die andere man (wie weet was het gewoon de melkboer).

Makkelijk om te scoren met “Facebook” in de titel, maar dit is natuurlijk gewoon een geval van jaloezie. Het medium mag dan Facebook zijn, maar had net zo goed de brievenbus kunnen zijn van Valentínn, als de postbezorger hem netjes thuis had bezorgd. Maar goed, we dwalen wat af en het is ook niet de reden dat ik dit nieuwsbericht gebruikt heb voor mijn blog.

Nee, de reden is dat het zo goed inzicht geeft in de oorzaak-gevolg relatie. Geef maar toe, zo had je nog niet naar het bericht gekeken.

Maar, zonder deze vrouw te willen beschuldigen (want er is immers niet gezegd wat er op die foto stond), maar de vrouw stond op de foto met een andere man. Daarom zou hij haar hebben vermoord. Lezen we nog even door dan zien we dat het niet de eerste keer was dat hij zijn vrouw mishandelde. Kortom: een simpel voorbeeld van oorzaak en gevolg. Ging zij met die man op de foto omdat ze eerder door haar eigen man was mishandeld of werd ze destijds mishandeld omdat ze ook al met een andere man op de foto had gestaan?

Het bericht lijkt misschien wat ver af te staan van risk & security, toch is dat niet het geval. Bij informatiebeveiliging zien we veelal hetzelfde gebeuren. We nemen de gevolgen als uitgangspunt en acteren daarop, zonder dat we de echte oorzaken achterhalen. Lukt het ons om meer en meer te kijken naar de echte oorzaken dan zien we dat we ook steeds beter “in control” zullen komen.

Begrijp me overigens niet verkeerd: het achterhalen van echte oorzaken is geen sinecure en is in de praktijk ingewikkelder dan gedacht. Het gevolg van het een is immers de oorzaak van het ander, ach, het heeft wel wat weg van een proces: input, blackbox, output = input, blackbox, output…maar voor een vrijdag gaat deze gedachte misschien te ver. Laten we het er maar op houden dat we metaforen voor beveiliging gewoon om ons heen kunnen zien en laten we die gebruiken om aan te sluiten bij de beeldvorming van anderen.

Voor nu zou ik zeggen: check dit weekend nog even je Facebook foto’s, voor je het weet was dat ook direct je laatste foto.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.