Rus verkoopt 26 miljoen Nederlandse e-mailadressen

Op een Russisch forum voor cybercriminelen worden lijsten met miljoenen e-mailadressen aangeboden, waaronder 26 miljoen adressen die op .nl eindigen. De e-mailadressen zouden op allerlei manieren zijn verzameld (bron).

Los van het feit dat het niet wil zeggen dat het echt een Rus is (omdat ook anderen op een Russisch forum adressen kunnen verkopen) is het een interessant gegeven. Ga eens na: 26 miljoen Nederlandse emailadressen. Nederland had, volgens Wikipedia, in 2011 een inwonertal van 16.669.112. Dat betekent dat van iedere Nederlander 1,5 emailadres verzameld en verkocht wordt.

Inderdaad genoeg om een gerichte SPAM aanval op Nederland te plegen. Hou je mailbox dus in de gaten, zet je SPAM filter aan en gooi alle berichten weg waar je niet om hebt gevraagd. Zouden we dat allemaal doen dan is er niet zoveel aan de hand. Maar ja, je hebt er altijd weer bij die als “klikvee” op ieder linkje klikken dat ze tegen komen.

Voor de lijst met Nederlandse e-mailadressen moet zo’n 500 euro worden betaald. Dat valt dan weer reuze mee en is voor veel SPAMMERS betaalbaar. Hoewel je een telefoonboek natuurlijk ieder jaar gewoon “gratis” thuis geleverd krijgt. En daarin staan ook de adressen van deze 16 miljoen Nederlanders. Maar ja, plakken we de “Nee-Nee-sticker” op onze deur, dan zijn we gevrijwaard van alle SPAM die ons via de brievenbus dreigt te bereiken. Helaas beschikken we nog niet allemaal over een digitale “Nee-Nee-sticker” in de vorm van een SPAM-filter.

We kunnen er natuurlijk heel veel ophef over maken en natuurlijk is het niet goed dat er zoveel emailadressen verzameld konden worden, maar zo geheim is je emailadres toch ook weer niet? De interessante vraag is dan ook hoe ze aan deze adressen zijn gekomen. Welke sites zijn gehackt, welke databases zijn leeg getrokken? Helaas zegt het nieuwsbericht hier niets over waardoor de oorzaken ook niet aangepakt kunnen worden.

Je bent gewaarschuwd en als het goed is, klik jij in ieder geval niet op al die linkjes in de SPAM die je binnenkort zal krijgen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.