Lange celstraf dreigt voor webcam-gluurder

Het lijkt misschien wat onschuldig om mensen met een webcam te begluren. Dat zal wel iets te maken hebben met ons gevoel van anonimiteit op het internet. In het “echte” leven zou je ook niet zomaar iemand ongevraagd vastleggen op de gevoelige plaat, maar als het gaat om de digitale wereld dan wordt dat ineens anders.

Dat zie je bijvoorbeeld ook op sociale media sites. We schelden en vloeken er flink op los zonder na te denken over de gevolgen. Zouden we dat in het “echte” leven doen dan zouden we allang een blauw oog hebben opgelopen of uit de groep worden verbannen. Toch wordt er ook meer gekeken naar de strafmaat die er staat op het digitaal begluren van mensen en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden.

Een student aan een Amerikaanse universiteit die in het geheim opnames van zijn homoseksuele kamergenoot maakte en de beelden online plaatste, hangt een gevangenisstraf van maximaal tien jaar boven het hoofd…In september 2010 richtte Ravi zijn webcam op het bed van zijn 18-jarige kamergenoot Tyler Clementi. Toen die ontdekte dat zijn seksuele ontmoeting met een andere man door Ravi was vastgelegd en gepubliceerd, pleegde hij zelfmoord (bron).

De tijd dat internet een vrijplaats was, lijkt zo langzamerhand achter ons. Overheden kijken meer en meer naar ons gedrag op dat internet en de straffen zijn daar inmiddels ook op afgestemd. Daarnaast wordt er meer en meer censuur gepleegd door de overheden. Daar kun je voor of tegen zijn, maar ook het gedrag op internet moet op de een of andere manier geregisseerd worden omdat het anders een puinhoop wordt.

De kunt is nu alleen om dat grijze gebied te vinden waarop de censuur ophoudt. Iedereen zal het er over eens zijn dat criminele activiteiten ook in de digitale wereld gestraft moeten worden (nou ja, de internetcriminelen zullen daar misschien anders over denken), maar waar houdt dat toezicht nu precies op? Wat mag nog wel en wat mag niet meer? Juist over dat flinke grijze gebied zullen de komende jaren meer en meer rechtszaken gevoerd worden. Hiermee moeten de scheidslijnen voor ons duidelijker worden.

Overigens zou je kunnen denken dat de strafmaat zo hoog is omdat Tyler als gevolg van de filmbeelden zelfmoord pleegde, maar dat is niet het geval. Ravi werd schuldig bevonden aan privacyschending, intimidatie, haatmisdrijf, manipulatie van bewijsmateriaal en een getuige en het belemmeren van zijn aanhouding.De aanklager kon bewijzen dat Ravi zijn daden met opzet had gepleegd omdat Clementi homoseksueel was. Daarom werd de maximale straf verdubbeld van vijf naar tien jaar.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.