De recessie leidt tot extra fraude

Bijna zestig procent van het ontslagen personeel steelt bij het ontslag vertrouwelijke bedrijfsgegevens waaronder klantgegevens, aldus onderzoek van Symantec en het Ponemon Instituut. In de meeste gevallen zijn het e-mailadressen, personeelsgegevens, contactgegevens en niet de financiele informatie die men meeneemt.

Niet de USB-stick (42%), maar CD’s en DVD’s zijn met 53% het populairste medium om gegevens op te bewaren. 38% stuurt de informatie naar een persoonlijk e-mailadres. In 79% van de gevallen doen werknemers dit zonder toestemming van de werkgever. Werkgevers valt ook het nodige te verwijten. Zo heeft 24% van het voormalige personeel na het ontslag nog steeds toegang tot het bedrijfsnetwerk.

Het is een gegeven dat in economisch moeilijke tijden zoals de krediet crisis waarin we zitten personeelsleden worden ontslagen, ze gefrustreerd zijn en/of onzeker zijn over de toekomst. Interne fraude neemt in deze tijden toe, terwijl de budgetten om de interne fraude te beperken en te onderzoeken juist afnemen.De recessie gaat leiden tot extra fraude. Dat concludeert Tweede Kamerlid en oud-aanklager Fred Teeven.

Om dergelijke risico´s te beperken moet de controle op interne fraude worden verscherpt en moet geinvesteerd worden in (o.a. technische) oplossingen om toezicht te houden op informatie die de organisatie op ongeautoriseerde wijze verlaat.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.