Een hacker kan heel Nederland platleggen

We sluiten deze week, die geheel onverwacht de week van de hacker, cracker en scriptkiddie is geworden, af met een geruststellend idee.

Eén hacker is in staat heel Nederland plat te leggen. Dat kan door in te breken in computernetwerken en bijvoorbeeld sluizen te openen, met overstromingen tot gevolg (bron).

Ook hier hebben we het gelukkig weer over een hacker die dit kan doen. Er wordt met geen woord gerept over een scriptkiddie…maar geloof me. De meest simpele aanvallen worden nu juist gepleegd door een scriptkiddie (omdat die immers niet weet wat hij doet). Geloof het of niet. Ook hackers en crackers hebben zo hun codes en ze hebben de balen van scriptkiddies die die code niet kennen of overtreden.

Overigens is dit niets nieuws want een aantal maanden geleden was er al van alles te doen om sluizen die met een simpel wachtwoord “beveiligd” waren, maar het sluit deze week natuurlijk wel erg mooi af en onderstreept de noodzaak van informatiebeveiliging.

Het is nu alleen nog wachten op een structurele aanpak. Veel organisaties hebben de afgelopen jaren flink bezuinigd op informatiebeveiliging. Daar lijken ze nu van terug te komen en informatiebeveiliging is ineens topprioteit waar zelfs het hoogste management zich tegenaan wil bemoeien. Maar als we dan toch de aandacht van het hoogste management hebben: mogen we dan ook alstublieft opteren voor die proactieve en structurele aanpak die nodig is en niet de reactieve aanpak die we nu volgen? Dat zorgt er niet alleen voor dat we beter beveiligd raken maar voorkomt ook dat we bakken met geld in de put scheppen.

Er zijn budgetten voor beveiliging en beveiligingsmaatregelen worden aan alle kanten aangeschaft en ingezet. Alles om maar te voorkomen dat we slachtoffer worden (jaja, het draait om imagoschade). Wat we vergeten is dat we nog steeds moeten redeneren vanuit de risico’s en niet vanuit de maatregelen.

Leest u de zin nog een keer en laat hem goed doordringen: Wat we vergeten is dat we nog steeds moeten redeneren vanuit de risico’s en niet vanuit de maatregelen.

Het lijkt tegen dovemansoren gezegd want na de virusaanval op de Gemeenten hebben we de virusscanners weer eens een update gegeven en gaan we weer rustig achterover hangen. Het is wachten op de volgende aanval en die zal sneller komen dan we nu verwachten…het is alleen maar te hopen dat het niet echt een keer uit de klauw loopt want als een hacker de sluizen open kan zetten dan krijgen we tot aan Amersfoort allemaal natte voeten.

Rest mij om u een fijn weekend te wensen en misschien moet je vast je lieslaarzen “uit het vet” halen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.