Hacker gijzelt elektronische patientendossiers

Onwaarschijnlijk hè? Het voorbeeld dat we gisteren aanhaalden waarbij een scriptkiddie het niet door had dat hij ziektebeelden en patiëntgegevens door elkaar gooide? Gelukkig is zoiets helemaal niet mogelijk, of toch?

Een aanvaller is er onlangs in geslaagd om op de server van een Amerikaanse kliniek in te breken en de aanwezige elektronische patiëntendossiers voor losgeld te versleutelen (bron).

Informatiegijzeling. We hebben het er in het verleden ook al eens over gehad maar het lijkt toch nog niet echt bekend te zijn bij de meeste mensen. Hoe het in zijn werk gaat is vrij simpel (althans op papier): je breekt in op een netwerk en versleuteld alle data die je daar vindt. Vervolgens informeer je de organisatie en eis je losgeld voor het vrijgeven van de sleutels.

Als je het zo leest kan een kiddie de was doen. Nu was het, conform de definities, in dit voorbeeld gaan scriptkiddie maar een “echte” hacker (wow) dus gelukkig lopen we een stuk minder risico (want daar weren er niet zoveel van, weet je nog?). Maar dat valt te bezien. Want wie zegt me inderdaad dat dit een hacker was en geen scriptkiddie? Daarmee komen we terug op het feit dat hacker, cracker, scriptkiddie gewoon een definitiekwestie is waarbij we mensen het liefst in een hokje willen duwen (al is het alleen maar om het voor ons overzichtelijk te houden).

Nee, zoals eerder gesteld gaat het helemaal niet om de naam die we er aan hangen maar om de daad die ze verrichten. Een overvaller die binnenkomt met een op een wapen gelijkend waterpistool noemen we toch ook niet ineens een kwajongen?

Maar goed. Je zult met spoed naar deze kliniek moeten. Nog even en je blaast je laatste adem uit als je niet snel geholpen wordt. Even het dossier erbij…wat een vreemde 1-en en 0-en staan er in dat dossier? Nu maar snel het losgeld betalen: operatie geslaagd…patiënt overleden. Welkom in de realiteit.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.