Een reëel risico: Duurder Heinekenbier

We hebben het nog wel eens over risico’s die weinig concreet of ver van ons bed zijn. Maar nu toch een zeer reëel risico, waar we ons zeker iets bij voor kunnen stellen.

Bierbrouwer Heineken gaat ook in Europa de prijzen van zijn bier verhogen. De hogere prijzen voor grondstoffen wil het concern doorberekenen aan zijn klanten (bron).

Begrijp me niet verkeerd, ik mag graag een biertje drinken, maar dat is natuurlijk niet het risico waar ik het over heb. Nee, dat is meer het gevolg waar wij als consument last van krijgen.

Nee, het risico waar ik het over heb is de verhoging van de grondstofprijzen. We hebben het hier wel vaker over risico’s en dat zijn dan meestal operationele risico’s waardoor de organisatie uit het lood geslagen kan worden. Maar daarnaast zijn er nog andere soorten risico’s, zoals ook verhoging van de grondstofprijzen (en andere financiële risico’s).

Op zich zou dat niet zoveel uitmaken omdat alle leveranciers van bier daar last van krijgen en dus hun prijzen zouden moeten verhogen. Grote kans dat er net zoveel bier verkocht wordt, toch? Allemaal waar, maar in een breder verband kan een organisatie daar wel degelijk aan kapot gaan. Wat als de grondstofprijzen van substituut producten niet verhoogd hoeven te worden? Stel dat er een enorm goede oogst van druiven is geweest (ik weet het niet, dus stel), genoeg druiven om wijn van te maken. De prijs van wijn kan omlaag, waardoor er wel degelijk minder bier verkocht zal worden.

Misschien wijken we wat af. De strekking van het verhaal is natuurlijk erg simpel: neem in je risico analyse ook een mogelijke verhoging van de grondstofprijzen mee (een van je leveranciers risico’s). Schat de kans en de impact en je kunt vervolgens bepalen welke acties je neemt om je omzet te garanderen. Misschien moet je wel in wijn investeren.

Terugkomend op de bron van dit verhaal:
De bierbrouwer wil in alle regio’s waar hij actief is, de prijzen verhogen. Wel is er volgens topman Jean François van Boxmeer een verschil in niveau van verhoging. ,,In sommige regio’s is het lastiger dan in andere om de prijzen te verhogen.’

Gelukkig is het in sommige regio’s lastiger om de prijzen te verhogen…Nederland zal vast zo’n lastige regio zijn, dus de prijsverhoging zal meevallen…of begrijp ik dat verkeerd?

Een tip voor alle trendwatchers: wijn wordt de hit van 2011 (als de oogst tenminste goed is).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.