Eigenaar videotheken failliet

Hoewel we bij continuïteit vaak denken aan allerlei beveiligingsrisico’s die ons voortbestaan kunnen bedreigen zijn er daarnaast natuurlijk nog vele andere zaken die kunnen zorgen voor risico’s. Zo zul je een goede prijs/kwaliteitsverhouding moeten hebben, zul je aan marketing moeten doen, moet je voldoende personeel hebben en moet je natuurlijk voldoende klanten behouden. De nieuwe economie, beïnvloed door het internet, moet hierbij zeker niet uit het oog worden verloren.

Zo zag ik dit bericht op Nu.nl staan:
De Entertainment Retail Group (ERG), het bedrijf achter bekende videotheken als Movie Max en Videoland, is failliet. Het bedrijf hoopt in afgeslankte vorm een doorstart te kunnen maken, aldus directeur Ruud Bakker donderdag (bron).

Hier zie je typisch zo’n markt die sterk beïnvloed is door het internet en haar mogelijkheden. Laten we eerlijk zijn, wanneer ben jij voor het laatst naar de videotheek gelopen om een VHS-je te huren? Voor mij is dit al jaren geleden in ieder geval.

Nu kun je als organisatie je beveiliging op orde hebben en toch je continuïteit in gevaar zien komen. Dit toont de rol van beveiliging maar weer eens aan, het is ondersteunend aan je totale bedrijfsvoering. Zit je bedrijfsvoering niet goed in elkaar dan heeft het ook niet zoveel zin om je volledige aandacht te richten op je beveiliging. We zullen dit de komende tijd meer zien, hoewel beveiliging belangrijk wordt gevonden door het management hebben ze wel andere zaken aan hun hoofd: overleven.

Toch moet beveiliging niet uit het oog worden verloren. Nee, juist in economisch zware tijden moet je juist goed naar je beveiliging kijken. Waar kan ik verbeteringen aanbrengen die minder kosten dan de huidige situatie? Welke beveiligingsmaatregelen neem ik al jaren maar leveren eigenlijk alleen maar schijnveiligheid? Ik ben er van overtuigd dat je met een goede aanpak van beveiliging zomaar 10% tot 20% er op kunt besparen. Uiteraard gaan de kosten voor de baten uit, je zult dus eerst moeten investeren in het inzichtelijk krijgen van je beveiliging en met name in de kosten daarvan, maar daarna kun je redelijk eenvoudig flinke sommen geld besparen zonder dat je een toename in risico’s ziet.

Een flinke uitdaging voor veel organisaties omdat de kosten voor beveiliging veelal niet gespecificeerd zijn. Dat zal dus je eerste stap worden: specificeer de kosten van je beveiligingsmaatregelen. De volgende stap is de getroffen maatregelen nog eens goed tegen het licht houden en kijken waar besparingen mogelijk zijn.

Om terug te komen op en af te sluiten met het bericht waar we mee begonnen: we kunnen het internet natuurlijk als bedreiging zien en ons rustig naar het slachtbankje laten leiden, maar we kunnen er ook voor zorgen dat we het internet begrijpen en inbedden in onze bedrijfsvoering. Hadden de videotheken dat gedaan dan waren ze misschien met nieuwe diensten of andere afzetkanalen gekomen waardoor ze nu niet failliet waren gegaan. Veel organisaties zullen last krijgen van het internet als ze het als bedreiging blijven zien en als het ze niet lukt om goed in te bedden. We zullen dan ook nog behoorlijk wat faillissementen voorbij zien komen.

Willen we de continuïteit borgen dan moeten we dus niet alleen kijken naar onze beveiligingsrisico’s, nee we moeten juist kijken naar de mogelijkheden die de nieuwe economie ons biedt. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

En een gratis advies voor de heer Bakker: een doorstart heeft alleen maar zin als je ook echt iets anders gaat doen. Het heeft geen zin om de videotheken in ongewijzigde vorm te laten doorstarten…dan steven je af op een nieuw faillissement in de nabije toekomst. Ik wil best met je meedenken…maar ja dan gaan de kosten voor de baten uit: it’s your choice.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.