100 naaktbeelden bodyscanner gelekt

Het is alweer een poosje geleden dat we het hier over de bodyscanner hadden. Inmiddels heb ik er tijdens één van mijn bezoekjes aan Schiphol ook gebruik van gemaakt (of was het moeten maken?). En eerlijk gezegd viel het me reuze mee. De beelden die je ziet (want als je er eenmaal doorheen bent kun je nog even kijken naar degene die na je komt) verhullen alles en dat is maar goed ook. Toch weten we niet welke beelden er op een andere locatie uitgekeken worden en wat die beelden wel of niet laten zien. Misschien moeten we er niet teveel bij stil staan en het maar gewoon over ons heen laten komen: veel keus hebben we toch niet.

Maar ja, het was natuurlijk te verwachten…beelden die uitlekken op het internet:
In augustus werd bekend dat de Amerikaanse overheid 35.000 bodyscanner afbeeldingen had opgeslagen, waarvan een deel nu is geopenbaard. In eerste instantie liet het Ministerie van Homeland Security weten dat het geen afbeeldingen opsloeg. Het Electronic Privacy Information Center (EPIC) spande een rechtszaak tegen de United States Marshals Service aan en ontving honderd afbeeldingen…Weblog Gizmodo diende een WOB-verzoek in en ontving ook honderd afbeeldingen. Daarop zijn wel de identificerende eigenschappen verwijderd. Daarnaast was de bodyscanner op de “minst gênante” instelling ingesteld (bron).

Gelukkig slaan we hier, net als in Amerika, geen beelden op…ja, ja, geloof jij het? Als er geen beelden worden opgeslagen, hoe kunnen ze dan uitlekken? Juist. Dan komt het er dus op neer hoeveel vertrouwen we kunnen hebben in degene die de beelden maakt en opslaat. Eerlijk gezegd heb ik daar weinig vertrouwen in. Weten we inmiddels niet allemaal hoe het gesteld is met de beveiliging van DigiD, de OV-chip en het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)?

Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voordat we onszelf op internet tegen komen in een houding waarbij we de armen boven ons hoofd hebben en de benen gespreid. Privacy en veiligheid, het zal wel altijd een spanningsveld blijven.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.