Fout in politiedatabase maakt van slachtoffer dader

Door een fout in een systeem van de Nederlandse politie is een geweldslachtoffer aangemerkt als dader. De 31-jarige Rotterdammer werd slachtoffer van een geweldsmisdrijf, maar ontving van de gemeente Tilburg een brief met de waarschuwing om niet nóg eens de openbare orde te verstoren. In de brief stelt de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus te hopen dat de ontvanger zijn les heeft geleerd (bron).

We kunnen dit natuurlijk een klein foutje noemen en fouten maken is menselijk. Blijven we er lekker luchtig over doen en zijn we het over een paar dagen gewoon weer vergeten.

Toch verdienen dit soort berichten meer aandacht, veel meer. Nu gaat het nog om een waarschuwingsbrief maar wat als de politie een verkeerd vinkje zet bij jouw DNA? Stel dat je in een ranzig steegje bent aangerand of mishandeld. De politie komt ter plaatse en neemt jouw DNA af. Dat slaan ze verkeerd op in de database en voor je het weet sta je terecht voor het aanranden of mishandelen van jezelf.

Het gaat er natuurlijk niet om dat we dit soort gegevens in systemen opslaan, daar is niet meer aan te ontkomen. Het gaat er wel om dat dit soort systemen als absolute waarheid worden gezien. Er wordt volledig op vertrouwd en naar toe geredeneerd. Met een beetje manipuleren ben je niet meer het slachtoffer maar de dader. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt. Straks zijn we niet meer onschuldig tot het tegendeel is bewezen maar zijn we schuldig totdat wij onze onschuld bewijzen en dat kunnen we niet als we gemanipuleerd worden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.