Fysiek vernietigen harde schijf laat data achter

Het fysiek vernietigen van een harde schijf is geen gegarandeerde beveiligingsmethode dat aanwezige gegevens ook echt weg zijn…Uit onderzoek van Ontrack zou blijken dat slechts 49% van de bedrijven systematisch gegevens wist. Daarvan doet 85% dit niet op veilige wijze…“Driekwart van de bedrijven verwijderen bestanden, herformatteren of vernietigen schijven, of “weten niet” hoe zij vertrouwelijke gegevens wissen (bron).

Natuurlijk zou ik in kunnen gaan op hoe onveilig dit wel niet is, maar volgens mij is dat wel duidelijk. Toch moeten we het één en ander nuanceren. Je kunt natuurlijk discussiëren over vertrouwelijkheid en wat dat nu helemaal is. Maar feit blijft dat het merendeel van de organisaties geen duidelijke classificatie schema’s voor informatie heeft en als ze ze al hebben worden ze door de medewerkers niet goed toegepast.

We weten dus helemaal niet wat voor onze organisatie vertrouwelijk is, waar dat ligt opgeslagen en hoe dat wordt vernietigd. Voordat we dus willen weten of het veilig vernietigd wordt zullen we eerst moeten achterhalen welke gegevens ons nu echt kunnen schaden. Daarbij moet intern eerst de vertrouwelijkheidsdiscussie gevoerd worden. Laten we eerlijk zijn: een staatsgeheim van Defensie is vele malen meer vertrouwelijk dan het recept van de plaatselijke oliebollenbakker. Maar is dat wel zo? Eén staatsgeheim dat uitlekt via bijvoorbeeld een Wikileaks is natuurlijk knap lullig en kan een grote impact hebben voor Nederland. Maar als de oliebollenbakker die al jaren op 1 in de AD oliebollentest staat zijn recept kwijt raakt dan kon het best wel eens zo zijn dat hij volgend jaar de test niet wint…zeg het maar: welke impact is groter? Is maar net vanuit welk oogpunt je het bekijkt natuurlijk.

Kortom: voordat we echt ingaan op het veilig vernietigen van informatie moeten we het wel steeds blijven nuanceren. We moeten eerst nadenken over welke informatie we nu echt vertrouwelijk vinden en leggen dat vast in classificatieschema’s. Dan leren we het personeel hoe daar echt mee moet worden omgegaan en we zijn al een stuk verder. We vernietigen ook niet alle papieren documenten door te te shredderen, daar maken we ook onderscheidt. Waarom zouden we dat met digitale informatie dan niet doen?

Maar goed, omdat we hier ook graag oplossingen aandragen. Wat dan wel veilig is, volgens Ontrack?
Volgens hem zijn een degausser of speciale datavernietigingssoftware de veiligste methoden voor het verwijderen van gegevens. Een zeer populair programma voor het verwijderen van gegevens op mediadragers is het gratis Darik’s Boot And Nuke (DBAN), dat zowel vanaf een cd als USB-stick is te starten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.