Dief uploadt eigen foto op Facebook-pagina slachtoffer

Een Amerikaanse dief die een laptop, jas, iPod, waardepapieren en geld buitmaakte, plaatste vervolgens een foto van zichzelf op het Facebook-account van zijn slachtoffer. Op de foto is de dief met de gestolen jas en het geld te zien…Het is niet de eerste keer dat criminelen sociale netwerken gebruiken om over hun daden op te scheppen. Vorige maand werd een dief tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld nadat hij foto’s op zijn eigen MySpace pagina plaatste met het horloge en ring van een slachtoffer, dat hij de dag daarvoor had beroofd (bron).

Je moet toch wel een verschrikkelijk domme crimineel zijn als je het bewijs zelf op internet zet. Eerder waren er op internet al berichten over een jongeman die een bekeuring voor te snel rijden kreeg omdat hij een foto van zijn kilometer teller had gemaakt…die zwaar illegale snelheden liet zien. Nu zien we dat inbrekers, overvallers en dieven ook graag willen laten zien wat ze in hun carrière bereikt hebben en Facebook lijkt daar een mooi medium voor.

Nu denken we natuurlijk: mooi, nu kunnen ze hem oppakken en opsluiten. Maar helaas:
Toch is het maar de vraag of de dief in kwestie wordt opgepakt. Ondanks de foto zou de Amerikaanse politie het niet de moeite waard vinden om inbrekers op te sporen, aangezien ze er meestal met een voorwaardelijke straf vanaf komen.

De Nederlandse politie gaat ook meer en meer gebruik maken van het internet om misdaden op te lossen. Ze spitten Hyves door om criminele netwerken te kunnen ontdekken en zullen waarschijnlijk (of misschien hopelijk) ook Marktplaats goed in de gaten houden voor de verkoop van gestolen waar.

Deze onderzoekmethodes zullen nu wellicht nog in de kinderschoenen staan, maar dat ze snel ontwikkelingen door zullen maken moge duidelijk wezen. In plaats van meer blauw op straat zal het straks zijn: meer blauw op het internet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.