Gebruik videobewijs aan banden

Straatrovers, inbrekers en zakkenrollers dreigen vrijuit te gaan indien in hun strafzaak gebruik wordt gemaakt van beelden van bewakingscamera´s. Dergelijk beeldmateriaal mag niet zomaar door justitie worden opgeëist als bewijslast, omdat het gevoelige informatie kan bevatten over iemands ras.

Het hoogste rechtscollege oordeelde eind vorige maand naar aanleiding van een straatroof in de Rotterdamse metro, dat de officier van justitie niet zomaar de ov-chipgegevens had mogen vorderen van mensen die op dat moment op het betreffende metrostation waren. Bij die gegevens zaten ook pasfoto´s van reizigers, zodat de dader via het signalement van het slachtoffer kon worden opgespoord.

De Hoge Raad vonniste dat dergelijke persoonsgegevens alleen nog maar mogen worden opgeëist, indien er sprake is van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is en er een ernstige inbreuk is op de rechtsorde. Dat rechtvaardigt een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, zoals foto’s waaruit iemands etnische achtergrond kan worden afgeleid (bron).

Kortom een straatroof wordt door de Hoge Raad niet als een serieus misdrijf gezien, in ieder geval niet een waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is of die een ernstige inbreuk is op de rechtsorde. Voor alle mensen die zich zo enorm druk maken om hun privacy natuurlijk een goed besluit, maar laten we eerlijk zijn. Ze weten toch alles al over je en als ze nog niet over die informatie beschikken dan kunnen ze die snel genoeg achterhalen.

Is nu juist het doel niet om criminaliteit tegen te gaan? Daar hang je toch de beveiligingscamera’s voor op? Of mogen we die alleen maar als preventieve maatregel gaan zien? Dat zal de boefjes afschrikken. In dit geval gaat het niet echt om camera’s (het is de conclusie die VVD-Kamerlid Teeven trekt) maar ik kan hem er geen ongelijk in geven.

Natuurlijk moet het geen politiestaat worden waarbij de overheid standaard over je gegevens beschikt en je daarop continu op monitort. Maar als je dan toch de beschikking kunt hebben over gegevens na een straatroof dan moet je natuurlijk niet nalaten om die gegevens te gebruiken.

Kortom: de politie maakte in dit geval gebruik van de middelen die ze ter beschikking had, keurt de Hoge Raad het af. Daar zul je het blauw op straat flink mee motiveren.

Ach de leden van de Hoge Raad zullen wel door chauffeurs gereden worden en het huis waar ze in wonen zal ook een onneembare vesting zijn. Ja, zo kan iedereen zich veilig voelen. Ik zeg: afnemen die dienstauto’s (we moeten toch nog wat miljard bezuinigen en alle beetjes helpen) en gewoon een abonnementje voor de metro geven. Laatste ritje met de dienstauto naar station Marconiplein (Rotterdam) dan nemen ze van daar de metro maar…en dan niet klagen als de straatrover die jij vrij gesproken hebt even je zakken komt rollen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.