Gijzelvirus vermomt zich als Windows Update

Gisteren verzocht ik je nog om je pc up-to-date te houden als je veilig mijn blog wilt kunnen lezen en niet het risico wilt lopen om geïnfecteerd te raken. Want ja, met het lezen van blogs loop je meer risico dan bij het bekijken van pornosites (nou ja, op sommige gebieden loop je meer risico…maar goed, dat is een ander verhaal).

Maar toch wil ik je er ook voor waarschuwen dat je bij het ogenschijnlijk updaten van je pc goed op let.

In Duitsland is een nieuw gijzelvirus actief dat de computer kaapt en 50 euro losgeld vraagt. De ‘ransomware’ arriveert per e-mail en stelt dat de ontvanger zich voor een ‘Premium Mail’ account heeft aangemaakt. Daarbij zal er maandelijks zo’n 60 euro van de rekening worden afgeschreven. Voor meer informatie kan men de meegestuurde rechnung.zip openen (bron).

Een aantal weken geleden werden we ook al geconfronteerd met een virus dat de gegevens op je harde schijf gijzelt. Maar dit virus vermomd zichzelf als een Windows update. Ook dat is niet nieuw want een aantal jaar geleden waren er ook al virussen die zich vermomde als Windows update. Nu het storten van een bedrag kreeg je software om je pc weer virus vrij te maken. Flinke sommen geld zijn er toen naar de virusschrijvers overgemaakt want niemand zit te wachten op een virus en in alle wanhoop doe je er toch (bijna) alles aan om er weer vanaf te komen.

Voor zover ik me kan herinneren was dat vorige virus inderdaad een vervelend virus en de kans was dan ook groot dat je je pc beter kon formatteren dan dat je met allerlei tooltjes aan de slag moest gaan om het virus te verwijderen. Maar volgens mij was dat virus nog niet in staat om de gegevens op je harde schijf te gijzelen. Helaas, dit nieuwe virus kan dat wel.

Het is de komende tijd dus opletten geblazen en niet zomaar willekeurig op alle linkjes klikken. Ook niet als ze erg lijken op een Windows update. Nee, beter is om toch nog even uit te zoeken of het ook echt om een Windows update gaat. Maar goed, volgens mij ontvang je Windows updates niet via email maar gewoon omdat je pc met allerlei pop-ups komt. Een update via email kun je dus zeker als zeer verdacht aanmerken.

Nou, jullie zijn gewaarschuwd en ik wacht rustig tot jullie mij in alle wanhoop bellen omdat je niet meer bij je bestanden kunt. Misschien niet zo’n gek idee om toch maar even een extra backup te maken?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.