Fraude met afvalzakken in Maastricht

Hadden we begin van de week nog het woord “billenfilmer” dat mee kon doen aan het woord van 2012, vandaag hebben we een woord dat zeker ook in aanmerking komt: afvalzakfraude (geen flauw idee hoeveel dat woord oplevert bij WordFeud trouwens).

Maastricht loopt jaarlijks ongeveer 400.000 euro mis door het massale gebruik van illegale afvalzakken, met name in de armere wijken. De fraude is al vijf jaar aan de gang, zegt privédetective Ben Zuidema die is ingehuurd door de gemeente (bron).

Na het lezen van de inleidende tekst bij het nieuwsbericht heb je nog geen flauw idee hoe de fraude nu eigenlijk gepleegd wordt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat buren vrolijk bij elkaar de vuilniszakken voor de deur zetten zodat er niet afgerekend hoeft te worden of dat mensen de vuilniszakken in grote containers gooien zonder het afval te scheiden, maar dat is niet het geval. Nee, de gemeente Maastricht vraagt er zelf ook wel een beetje om.

De gemeente verkoopt de vuilniszakken, de enige die officieel zijn toegestaan, voor 11 euro en dat is inclusief stortkosten. De illegale zakken kosten 5 euro.

Op zich natuurlijk best een leuk idee van de gemeente: de vervuiler betaald (als ze tenminste geen afvalstoffen belasting heffen). Alleen moet je er dan wel voor zorgen dat het gecontroleerd kan worden. Je zult er voor moeten zorgen dat je de uitgifte van vuilniszakken kunt controleren en je zult ervoor moeten zorgen dat de vuilniszakken van moeilijk na te maken echtheidskenmerken voorzien worden.

De illegale zakken blijken op grote schaal in China en Turkije te worden nagemaakt en als dergelijke berichten in het nieuws komen dan is de kans groot dat ze het in China en Turkije alleen nog maar drukker krijgen met het namaken en aan de man brengen van de zakken. In ieder geval zijn de namaak zakken nauwelijks van de echte te onderscheiden en helaas geeft het bericht ook geen inzage in de echtheidskenmerken die gebruikt worden.

Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe de gemeente dit probleem op gaat lossen. Nog meer echtheidskenmerken in de zakken (waardoor de zakken alleen maar duurder worden) of toch maar weer terug naar de afvalstoffen heffing, zoals die ook in andere gemeenten van kracht is? Wie het weet mag het zeggen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.