De 5 soorten security professionals

Het is altijd leuk om te kijken of we categorieën aan kunnen brengen en of we iemand in zo’n hokje kunnen stoppen. Daarom halen we vandaag maar eens een bericht aan dat ons, security professionals, allemaal in dezelfde hokjes probeert te duwen. Lees het en kijk maar of je jezelf erin herkent.

Security professionals heb je in alle soorten en maten, maar volgens Shoaib Yousuf zijn er vijf typen die het vaakst voorkomen (bron).

  1. No Master
  2. By-The-Book Preacher
  3. Dinosaurus
  4. Technology-Solves-It-All
  5. Paranoid

Als ik het lijstje zo lees dan beloofd het weinig goed voor de professionals in ons vakgebied. En natuurlijk ken ik inderdaad collega’s die in een hokje te plaatsen zijn, maar gelukkig ken ik er veel meer die niet in deze hokjes passen. Nee, ik ken er ook een hoop die inderdaad gewoon logisch nadenken en hun bijdrage aan de organisatie waar ze voor werken willen leveren.

Eerlijk is eerlijk, ik herken mezelf niet zo goed in de genoemde categorieën, mocht jij jezelf er wel in herkennen dan ga ik er toch vanuit dat je die keuze bewust gemaakt hebt. Dan ben ikzelf natuurlijk reuze benieuwd waarom je voor die categorie gekozen hebt.

Maar goed, eerst een korte toelichting op de categorieën zodat je een keuze kunt maken:

  1. De “No Master”, iemand die alle initiatieven en ideeën in de naam van security afschiet. Deze personen vormen eerder een obstakel dan dat ze iets bijdragen.
  2. De ‘By-The-Book Preacher’. Iemand die de regeltjes tot het laatste detail opvolgt. “Je vindt honderden IT-security professionals die zo zijn. Er wordt niet naar de context gekeken, er wordt geen risico in kaart gebracht, het moet gebeuren omdat het boek of het beleid dit zo stelt”
  3. De ‘Dinosaurus’. Personen die alles al hebben meegemaakt en altijd een ‘FUD-verhaal’ vertellen om hun stelling kracht bij te zetten. “De dinosaurus is lastig te bestrijden, omdat ze alles al weten.”
  4. De “Technology-Solves-It-All” professionals. Mensen die denken dat technologie alles oplost.
  5. De “Paranoid” security professional. Volgens hem de gevaarlijkste en meest onzekere van alle security professionals.

In ieder geval kunnen we stellen dat het beeld dat men heeft van de security professionals niet erg rooskleurig is. Tijd om daar, met zijn allen een draai aan te geven. Doe je best en bewijs aan je omgeving dat je niet in een hokje te plaatsen bent.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.