FBI waarschuwt voor laptop-aanvallen in hotels

We gaan alweer aardig richting de vakantietijd dus er komen ook weer meer berichten die we daaraan kunnen relateren. Laten we er maar direct mee beginnen (voor je het vliegtuig pakt en dit bericht te laat leest).

De FBI waarschuwt reizigers voor een recent ontdekte aanval, waarbij laptops via software updates worden besmet. De aanval vindt plaats via de internetverbindingen van niet nader genoemde hotels. Tijdens het instellen van de internetverbinding op de hotelkamer, verschijnt er op de laptop van het doelwit een venster dat er een update voor een geïnstalleerd programma beschikbaar is. Als de reiziger de update opent, wordt er malware geïnstalleerd (bron).

Ideaal natuurlijk dat je tegenwoordig in veel hotels gebruik kunt maken van WIFI. Even je tablet of je laptop in de koffer en je kunt ook op vakantie heerlijk internetten en je mails lezen. Zelf maak ik daar zo min mogelijk gebruik van. Niet omdat het zo gevaarlijk is (want ja dat is het) maar omdat het vakantie is en ik best een paar dagen zonder kan.

Maar goed, voor iedereen die na 1 dag zonder WIFI, zonder berichten op Facebook, zonder emails toch een beetje de rillingen krijgt, is het goed om te weten dat die verbindingen niet allemaal zo veilig zijn als je misschien denkt. Niet alleen kwaadaardige aanvallers kunnen gemakkelijk een aanval plegen, maar vertrouw jij die hotel eigenaar? Wie zegt mij dat hij niet al het verkeer dat via zijn router loopt aan een grondig onderzoek onderwerpt?

Voor het hoognodige werk vind ik het prima om van zijn WIFI gebruik te maken (want mijn vakantiefoto’s mag hij best zien), maar als het echt spannend wordt dan pak ik de draad na de vakantie wel weer op. Zo zijn we niet alleen een stuk veiliger maar kunnen we ook nog eens lekker ontspannen.

Nou ja, als je gaat binnenkort dan ben je gewaarschuwd.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.