Het gebruik van gratis virusscanners is alleen verstandig voor consumenten die over voldoende technische kennis beschikken. Dat liet het Tsjechische anti-virusbedrijf ESET tijdens een bijeenkomst voor journalisten weten (bron).
Ik snap dat ESET graag meer van hun eigen producten wil verkopen en daarmee probeert de onwetende consument de stuipen op het lijf te jagen maar dt gaat me toch een klein beetje te ver. Prima als je oplossingen voor anti-virus verkoopt maar deze manier van verkopen sluit aan bij de oude beveiligingsgedachte: alles is onveilig, niks mag, vooral niet doen: allemaal negatieve aspecten dus. En wat mij betreft een verkeerde insteek, de moderne beveiliger heeft deze negativiteit allang achter zich gelaten en probeert altijd een positieve bijdrage te leveren door zijn of haar producten en adviezen.
Kom op ESET, dit moet beter kunnen. Het kan geen kwaad om je verdienmodel aan de moderne tijd aan te passen. De gratis pakketten zouden veel features missen en de gebruiksvriendelijkheid is volgens hen ook beneden de maat. Misschien moet je je als consument afvragen of je al die ingewikkelde features wel wilt, we zijn als consument geen bedrijf en hoeven al die ingewikkelde features niet. Hoe meer features hoe slechter de gebruiksvriendelijkheid (althans, dat is mijn ervaring).
Zelf heb ik uiteraard ook verschillende pakketten gebruikt in het verleden, zowel betaalde als gratis pakketten en mij valt op: hoe duurder het pakket hoe ingewikkelder het allemaal wordt. En nee, dit kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen maar is wel wat ik ervaar. Vaak zijn de pakketten dan ook nog in de Engelse taal of wordt er allerlei jargon gebruikt waardoor niemand er meer uitkomt, tenzij je hogere informatica gestudeerd hebt, natuurlijk.
Voor het gemak klikken we dan alle features maar uit (want we worden gek van al die waarschuwingen op ons beeldscherm) of we klikken standaard maar op “ok”. Nee, dat is lekker veilig. Dat is hetzelfde als bewust door een rood verkeerslicht rijden en dan raar opkijken als je een tegenligger tegenkomt. Oh ja even een zijstapje: de juiste term is verkeerslicht want een stoplicht zou betekenen dat het licht alleen maar op rood staat.
Wat ESET volgens mij vergeet is dat de gratis producten allemaal gebaseerd zijn op betaalde producten. Een ander verdienmodel dus. De betaalde, uitgebreide, producten zijn bedoeld voor het bedrijfsleven en de uitgeklede versie stellen we gratis beschikbaar aan de consument. Zo kan het dus ook. Er zouden veel meer bedrijven moeten zijn die dit verdienmodel hanteren: de grootverbruikers betalen en de consument profiteert gratis mee. De gratis economie (hoe raar de term ook klinkt) is al een bedrijfstak op zich aan het worden en dat juich ik alleen maar toe.
Maar goed ESET weet dit ook wel en wil waarschijnlijk alleen even de publiciteit opzoeken…en een geluk voor ESET, daar doe ik ook aan mee, het is ze dus gelukt: missie geslaagd.