Justitie misbruikt registratiecamera’s boven A28

Politie en justitie hebben ten onrechte registratiecamera’s boven de A28 bij een strafrechtelijk onderzoek gebruikt…Twee mannen werden aan de hand van het omstreden kentekenregistratiesysteem (ANPR) op de A28 bij Zwolle gepakt wegens autodiefstal. Het gerechtshof oordeelde dat elke wettelijke basis voor het gebruik van het registratiesysteem bij een opsporingsonderzoek ontbreekt…De twee verdachten kwamen in beeld omdat een auto van de mannen vaak in de buurt van een gestolen auto reed. Gegevens die de politie volgens het hof niet had mogen bewaren. Op dat moment waren de mannen geen verdachten en stonden ook niet in het systeem. Pas achteraf werd er een vergelijking gemaakt, terwijl de wet zegt dat gegevens die geen hit opleveren, meteen vernietigd moeten worden (bron).

Bovenstaand bericht geeft te denken, dit is nu juist waar we (ik in ieder geval wel) zo bang voor zijn. De techniek laat meer en meer toe en we kunnen er ongelofelijk veel mee maar als we het gaan gebruiken voor strafvervolging zonder wettelijke grondslag dan schieten we door.

Ja dat klinkt misschien wat vreemd, want we vinden toch allemaal dat autodieven veroordeeld moeten worden. Natuurlijk vind ik dat, maar de politie staat niet boven de wet (gelukkig vindt de rechter dat in dit geval ook) en mag dus niet zomaar allerlei gegevens gebruiken om je verdacht te maken.

De verdachten waren niet bekend bij politie en achteraf bleek dat ze wel erg vaak in de buurt van de gestolen auto reden. Kijk ik even naar mezelf dan rij ik vaak op hetzelfde tijdstip op dezelfde snelweg, net als alle andere forensen die naar hun werk gaan. Vaak kom ik bijvoorbeeld een rode Jaguar XK (die coupe van bouwjaar 1996 tot 2002) tegen. Kun je je natuurlijk afvragen waarom je zo’n mooie auto in hemelsnaam in zo’n aftands rode kleur koopt…maar goed daar gaat het niet om. Stel nu dat die Jaguar gestolen wordt, kan ik dan de politie aan mijn deur verwachten omdat ik er wel erg vaak in de buurt rij? Ehm,mag toch hopen van niet.

Nee, het geeft maar weer aan dat er meer en meer gegevens van en over ons worden verzameld, geloof me we weten maar het topje van de ijsberg. Deze gegevens worden lang, te lang, bewaard en worden vervolgens ingezet voor de verkeerde doeleinden. En niet alleen door de politie. Geloof je me niet? Voer dan eens de volgende test uit: als je de volgende keer om je NAW-gegevens gevraagd wordt vul dan eens een andere voorletter in (dus is het normaal een T vul dan eens Th in of een willekeurig andere letter, bijv. de X en dan je achternaam). Daarna duurt het even voor je in de systemen zit, maar moet je eens opletten hoeveel post je ontvangt die je aanspreekt met de heer of mevrouw X Achternaam.

Hoewel ik voor techniek ben, ben ik ook voor de juiste omgang daarmee. Dat we dan twee autodieven moeten laten lopen moeten we dan maar op de koop toe nemen (helaas, dat ben ik met je eens), maar anders zijn we straks allemaal wel ergens van verdacht.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.