Habbo Hotel ‘speeltuin voor pedofielen’

Gisteren hadden we het al over het feit dat 70% van de kinderen hun gedrag op internet verbergt voor hun ouders. Dat was misschien allemaal nog wat algemeen. Daarom vandaag een bericht dat er nader op ingaat en dat misschien meer tot de verbeelding van de ouders spreekt.

Het onder tieners populaire sociale spel Habbo Hotel is volgens onderzoek van de Britse nieuwszender Channel 4 een virtuele speeltuin voor pedofielen. De chats, zowel de publieke als de privé chats, zijn ‘pornografisch, pervers en gewelddadig’, en vormen soms als lokaas voor verder seksueel misbruik (bron).

Misschien heb je van je kinderen wel eens gehoord dat ze zo’n leuk, onschuldig, spelletje op het internet ontdekt hebben. Leuke kleurtjes en ook een leuk spel voor de kinderen. Maar helaas, niet alles is wat het lijkt.

Rachel Seifert van het Britse journaal Channel 4 News begaf zich in 2 maanden tijd zo’n 50 keer in het virtuele hotel, waarbij ze zich voordeed als een klein meisje, en werd iedere sessie wel een keer seksueel benaderd. ‘Het gemak waarmee dit gebeurde was schokkend’, zegt Seifert. ‘Binnen enkele minuten kreeg ik een verzoek of ik mijn webcam aan wilde zetten en wilde strippen voor de camera tot ik volledig naakt was’, vertelt Seifert.

Het spel blijft natuurlijk leuk voor kinderen, maar er kleven risico’s aan. Dat blijkt wel uit het onderzoek dat Rachel Seifert heeft gedaan. Als je kind er een beetje bevattelijk voor is, dan loopt het dus zelfs risico’s bij het spelen van een spel speciaal voor kinderen. Is het allemaal nog niet concreet genoeg? Dan herhalen we nog maar een stuk tekst uit het originele artikel (dat ik je aanraadt als het betrekking op jou of jouw kinderen kan hebben).

Channel 4 News vond twee gevallen van veroordeelde pedofielen die tientallen kinderen die ze ontmoet hadden op Habbo Hotel hadden misbruikt. Een van hen, die onlangs is veroordeeld tot zeven jaar celstraf, beloofde de jongeren meubels voor hun hotelkamer – waar normaal geld voor moet worden betaald – in ruil voor vriendschap. Daarna werden de jonge meisjes overgehaald om hun kleren uit te trekken voor de webcam. Vervolgens dreigde de pedofiel de beelden publiek te maken als ze geen seksuele handelingen zou verrichten. de man maakte in ieder geval 80 slachtoffers die allen via Habbo Hotel waren benaderd.

Nu kun je je kinderen natuurlijk verbieden om dit spel nog langer te spelen. Maar daar gaat het helemaal niet om. Sterker nog: Habbo Hotel heeft meer dan 225 moderators in dienst, die samen alle talen spreken en 24 uur per dag gesprekken controleren. Ze proberen er dus wel degelijk iets tegen te doen, maar het is vechten tegen de bierkaai. Niet alleen voor Habbo maar ook voor alle andere sites die speciaal gericht zijn op het vermaken van kinderen.

Hou je kind dus in de gaten. Zelfs als ze op sites zitten die speciaal voor kinderen ontwikkeld zijn. Maak het bespreekbaar zodat ze er ook over durven te praten als er iets gebeurt of als ze twijfelen. Zorg ervoor dat je je kinderen bewust maakt van de risico’s en dat je ingrijpt voordat het te laat is.

Andere ouders waarschuwen? Stuur ze gerust een link naar dit bericht. Ze kunnen er niet genoeg van weten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.