Hacken? Dat gebeurt mij toch niet?

Bij hacking is het nog te vaak de gedachte dat het altijd een ander overkomt en mij (of jou in dit geval) niet. Komen er weer eens gegevens op straat dan is dat toch vaak van een site die we zelf nog nooit bezocht hebben.

Daarom vandaag onderstaand bericht die het voor jou misschien allemaal wat dichterbij plaatst.

Gegevens van 84.000 klanten van Bol.com waren toegankelijk na een lek bij een partner van de webwinkel. Het lek is inmiddels gedicht. Het gaat om klanten die hebben meegedaan aan een actie eind vorig jaar met de naam Warm Welkom. De naam, geboortedatum, het e-mailadres en het geslacht van deelnemers werden opgeslagen in een database bij een partner van Bol.com (bron).

Eerlijk is eerlijk. Bol.com is een grote jongen en veel van ons hebben daar wel eens spullen aangeschaft. Zelden horen we slechte berichten en ze leveren netjes wat ze beloofd hebben. Ja, ook ik ben een grote fan van Bol.com en kijk er altijd naar uit als er weer een pakketje bezorgd is. Maar ook een bedrijf als Bol.com ontkomt er niet aan.

En nee, het mag dan zo zijn dat ze zelf niet gehackt zijn maar zijn zij ook niet verantwoordelijk voor hun leveranciers? Sterker nog. Juist een bedrijf als Bol.com, dat met name bestaat bij de gratie van haar leveranciers moet er op toezien dat ook die zich aan de regels houden.

Het imago is een kostbaar goed en Bol.com heeft er jaren hard aan gewerkt om dat imago te krijgen waar het nu is. Het kan niet zo zijn dat een leverancier te makkelijk met de beveiliging omgaat waardoor het imago van Bol.com een deuk oploopt.

Overigens zal dat met dit bericht nog meevallen. Het imago van Bol.com is te goed en het bericht is te klein (en te snel weggemoffeld). Slechts weinig mensen zullen dit bericht hebben gelezen. Laat het daarom een goede waarschuwing zijn voor alle bedrijven die zaken doen met leveranciers (ieder bedrijf) en dat hiervoor gegevens deelt met die leverancier (ook ieder bedrijf).

Je kunt zelf je informatiebeveiliging nog zo goed op orde hebben, als je leveranciers dat niet hebben loop je nog steeds een groot risico. Daarom goede afspraken maken met je leveranciers, ook als het gaat om informatiebeveiliging. Ook periodiek controleren of je leveranciers wel aan jouw standaarden voldoen. En hebben we het over dit soort standaarden dan moet je er als bedrijf natuurlijk zelf ook voor zorgen dat je informatiebeveiliging op orde is.

Het staat nogal knullig als jij het slechter voor elkaar hebt dan je leveranciers. Informatiebeveiliging kunnen we pas goed regelen als we het in de keten aanpakken en daarvoor moet de sterkste schakel in die keten (en dat is in dit geval Bol.com) voorop lopen en het goede voorbeeld geven.

Nou, van mij krijgen ze nog het voordeel van de twijfel maar als het vaker gebeurt dan ga ik toch eens kijken wat er nog meer op internet te halen is bij concurrenten van Bol.com.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.