Hackers vallen ruimtevaartorganisaties aan

Altijd al gedacht dat onze (ja ja, als het om ruimtevaart gaat zijn we ineens wereldburgers) ruimtevaarders aangevallen zouden worden door buitenaardse wezens? En altijd al gedacht dat die buitenaardse wezens technisch zoveel lichtjaren voorop lagen? Misschien moet je je beeld iets bij stellen na het lezen van dit bericht.

Een tot nu toe onbekende hackersgroep genaamd The Unknowns heeft een aanval uitgevoerd op de systemen van ruimtevaartorganisaties NASA en ESA. Dat hebben zowel de groep als de twee agentschappen bevestigd (bron).

Het kan natuurlijk betekenen dat die buitenaardse wezens helemaal niet geïnteresseerd zijn in ons “kikkerplaneetje” en het kan natuurlijk ook nog betekenen dat er helemaal geen buitenaardsleven is. Maar in ieder geval zijn we lekker bezig om dat beeld van de wereldburger om zeep te helpen.

Het grootste gevaar komt van binnenuit. Dat is een gezegde dat we binnen organisaties vaak gebruiken als het om informatiebeveiliging gaat. Dat geldt nu dus net zo hard voor de ruimtevaart.

Gelukkig bleek het in dit geval niet te gaan om zeer kritische systemen (dat maakt de hack natuurlijk niet minder erg, maar het risico wel). Ze wilden graag aantonen dat ook organisaties als NASA en ESA steekjes laten vallen op dit gebied. Allemaal prima, maar wordt het op deze manier niet wachten op een hack op het systeem dat ook de ruimteschepen bedient? Binnenkort wordt een spelletje Space Invaders wel erg realistisch op deze manier.

Het is natuurlijk onvermijdelijk dat dit soort clubs of hackergroepen bedrijven doorlichten en het liefst pakken we daarvoor bedrijven waarvan we allemaal verwachten dat ze het wel op orde hebben. Maar dat onvermijdelijke moeten we niet door de war gaan halen met het onacceptabele. Dat er hackergroepen zijn is bekend en (tot op zeker hoogte) ook prima, als ze zelf maar hun gezond verstand blijven gebruiken. En eerlijk is eerlijk: degene die weten wat ze doen, vrees ik minder dan degene die domweg op wat knoppen kunnen drukken.

André Kuipers, ik hoop in ieder geval dat het jouw tijd zal duren, want anders wordt het wel een hele lange ruimtereis.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.