Fraudeurs krijgen zwaardere straffen

Geld witwassen, omkoping en fraude zullen zwaarder worden bestraft. De gevangenisstraffen voor dit soort delicten gaan omhoog, net als de boetes voor bedrijven die zich eraan schuldig maken. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten. Volgens Opstelten was financieel-economische criminaliteit tot nog toe lucratief, omdat de straffen en boetes door de criminelen meegewogen werden in het risico dat zij namen (bron).

Aan dit soort maatregelen kunnen we zien dat we de komende jaren erg veel bij zullen moeten dragen aan de staatskas. Die schuld moet weggepoetst worden en niet alleen de normale burgers zijn daar slachtoffer van maar ook de criminelen worden niet met rust gelaten. Op zich natuurlijk prima dat we daar ook de straffen omhoog gaan gooien want in dat circuit gaat natuurlijk ook behoorlijk wat geld om.

Al zouden we maar over de helft van die bedragen BTW kunnen heffen dan zou onze staatsschuld al een stuk minder zijn. Maar we moeten er dan niet alleen voor zorgen dat de straffen omhoog gaan, nee we moeten er juist voor zorgen dat we de pakkans vergroten.

Misdaad loont, dat is al jaren zo en zal nog jaren zo blijven als we die pakkans niet verhogen. Zoals gesteld wordt, doen de “criminelen” ook gewoon aan risicomanagement. Hoe hoger de pakkans en hoe hoger de straf des te minder interessant wordt het om de misdaad te plegen.

De formule voor risico kennen we waarschijnlijk allemaal (kans x impact = risico), maar net zo goed kunnen we op een vergelijkbare wijze de misdaadformule weergeven, die er dan als volgt uit zou zien:

  • pakkans x straf = misdaad

Misschien een leuk onderzoek voor een afstudeerder op het gebied van criminologie: het nut en onnut van een dergelijke misdaadformule. Geen flauw idee of zo’n formule al bestaat, maar het klinkt toch aannemelijk. Vind je ook niet?

Maar goed. De criminelen die zich bezig houden met fraude mogen de komende jaren wel extra oppassen. Daarnaast is het zaak om ook de bedrijven nog eens goed tegen het licht te houden. Want de zogenaamde witteboordencriminaliteit viert volgens mij nog hoogtij in enkele bedrijven. En laten we eerlijk zijn: daar is toch veelal het meeste geld te halen.

Dus Minister Opstelten: wat is het doel van het wetsvoorstel? Is dat de criminaliteit naar beneden krijgen of is het toch meer gericht op het verkleinen van de staatsschuld? Wat het antwoord ook is, in beide gevallen zullen we naast de hogere straffen ook de pakkans moeten vergroten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.