Gemeenten: geen enorme fraude in bijstand

Hadden we het gisteren nog over het wetsvoorstel van Minister Opstelten voor het harder aanpakken van fraudeurs, dan gaan we vandaag iets verder in op de fraude in de bijstand (die volgens Gemeenten wel meevalt, het is maar hoe je er naar kijkt natuurlijk).

‘Zo’n 10 √° 20 procent van de bijstandstrekkers frauderen voor 1 miljard euro per jaar’ stelde het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) maandag. Gemeenten stellen dat deze getallen veel lager liggen op 53 miljoen euro zo’n 2% van de bijstanstrekkers (bron).

Het gevaar van dergelijke grote verschillen in aantallen is dat de discussie voorlopig gaat over wie er nu gelijk heeft en welk aantal nu het juiste is. Waarschijnlijk hebben beide partijen geen gelijk en ligt de waarheid ergens in het midden.

Dus kom op: het gaat helemaal niet om de aantallen, het gaat er om dat we de individuen die inderdaad fraude plegen opsporen en keihard aanpakken. Als Nederland mogen we nog steeds trots zijn dat we dergelijke sociale vangnetten hebben voor mensen die ze echt nodig hebben. Al die mensen die daar onterecht gebruik van maken moeten we weer op het rechte pad zien te krijgen.

In het “ergste” geval verdient de Nederlandse Staat daar 53 miljoen euro per jaar mee (of eigenlijk verdient ze het niet maar geeft ze het minder uit). In het beste geval levert het ons 1 miljard per jaar op. Bedragen die we nu en in de toekomst prima kunnen gebruiken, dus wat mij betreft terugvorderen en daarbovenop nog een flinke boete (zodat het gat in de staatskas nog iets sneller gedicht wordt).

Vreemd overigens dat we zware bezuinigen nodig hebben om dergelijke fraude zaken beter op te gaan sporen. Het lijkt het bedrijfsleven wel: in goede tijden is er geld in overvloed en wordt er aan alle kanten op een inefficiënte wijze gewerkt. Gaat het wat minder dan moeten we bezuinigen en gaat de kaasschaaf er over heen.

Stel nu eens dat we dit omdraaien (als we eenmaal weer uit deze crisis zijn). In goede tijden sturen we ook gewoon op efficiëntie, we smijten het geld niet over de balk maar reserveren het voor economisch mindere tijden. Een leuk idee, maar zie de aandeelhouders daar maar eens van te overtuigen als er weer gouden bergen zijn.

Voorlopig moeten we er dus alles aan doen om uit dat dal te kruipen om er vervolgens weer achter te komen dat hausses en biasses elkaar gewoon op blijven volgen…alleen wat sneller dan we in het verleden hebben meegemaakt. Maar of we nu in een hausse of een biasse zitten: bijstandsfraude moeten we in beide gevallen opsporen en aanpakken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.