Zorgverzekeraar vindt meer fraude

Na de bijstandsfraude van gisteren gaan we vandaag door naar de fraude met verzekeringen. Want ook verzekeringsmaatschappijen doen meer onderzoek naar fraude om meer geld in kas te houden.

De gezamenlijke zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 7,7 miljoen euro aan fraude vastgesteld, 1,5 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Ook hebben ze 167 miljoen euro bespaard door controles op onterechte declaraties. Dat is ruim 60 miljoen meer dan in 2010 (bron).

Als we zo een beetje kijken naar de fraude gevallen in Nederland en de bedragen die daarmee gemoeid zijn, dan zou je jezelf bijna afvragen of jij nog de enige bent die geen fraude pleegt. Gelukkig is dat natuurlijk niet het geval en is het merendeel van de bevolking in Nederland gewoon integer.

Toch stelt de overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland dat het opgespoorde fraudebedrag nog maar het topje van de ijsberg is. Zaak dus om nog beter onderzoek te verrichten, om nog meer fraudes vast te stellen en om nog meer geld in de eigen zak te houden.

Het geld komt natuurlijk uiteindelijk gewoon uit onze zak. Ieder bedrag dat onterecht gedeclareerd wordt moet toch ergens vandaan komen en jij mag raden wie dat betaalt. Juist. Eigenlijk is het dus zaak om er bij de verzekeraars op aan te dringen om nog meer fraudes te ontdekken. Theoretisch gaan daarmee namelijk de kosten omlaag en nog theoretischer zou dat kunnen betekenen dat onze premies omlaag gaan.

Helaas is dat laatste meestal niet het geval. De premies blijven even hoog of, sterker nog: worden jaarlijks naar boven toe bijgesteld. Het geld dat ze binnenhouden blijft dus in kas van de verzekeraars. Juist daarom kan het ons als verzekerde niet zo boeien, wij zien er toch niets van terug. Het is een ver van mijn bed show en we vormen ons er pas een mening over als we in onze vriendenclub horen dat iemand fraude gepleegd heeft. Die fraude boeit ons nog niet eens zo, maar het geld dat hij of zij daarmee bespaard heeft maakt ons jaloers.

Misschien moeten de verzekeraars daarop inspelen en een “klokkenluiders” regeling instellen waarmee vrienden elkaar kunnen verlinken…”Meld misdaad anoniem” werkt op eenzelfde principe dus waarom geen “Meld fraude anoniem”.

Ach, zolang de pakkans klein blijft (en dat is zo als dit slechts het topje van de ijsberg is) dan zal het voorlopig nog wel even duren voordat de aantallen echt significant naar beneden gaan. Aan de andere kant: bij een ijsberg weet je ook niet precies hoeveel ijs er onder water is, dus bij fraudes geldt hetzelfde: wat we zien is tot daar aan toe, maar om hoeveel het nu echt gaat zal wel gissen blijven.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.