Weekers zet extra in op strijd tegen btw-fraude

Hoe meer ik er over lees, hoe verbaasder ik eigenlijk raak over de hoogte van de bedragen die geroepen worden bij fraude. Om te voorkomen dat ik er te diep van in een put raak deze week nog 1 bericht over fraude. Morgen pakken we weer een ander onderwerp op.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zet extra middelen in, in de strijd tegen de btw-fraude die Europa naar schatting 100 miljard euro per jaar kost. Weekers sluit ongebruikte btw-nummers na 1 jaar gewoon af en gaat ook het zoekgedrag van mensen die inloggen met hun btw-nummer analyseren (bron).

Heb je het bedrag goed gelezen en goed tot je door laten dringen? 100 miljard euro per jaar. Daar kunnen we een klein land mee helpen als ze op het punt staan om failliet te gaan.

Probleem is echter dat we niet alleen in Nederland strenger op moeten treden maar dat we dit dan Europa-breed op moeten pakken. Doen we dat niet dan lopen we kans dat wij het beste jongetje van de klas worden en dat daarmee onze economie negatief wordt beïnvloed. Onze prijzen worden hoger terwijl de rest van Europa er lekker op los fraudeert. Het laat zich raden dat dit slecht zal zijn voor onze export.

Daarom moeten we ook weer niet te hard schrikken van een bedrag van 100 miljard. Natuurlijk is dat hoog, maar hoeveel bedraagt het nu exact in Nederland? Als wij “slechts” 1 miljard bijdragen aan die fraude dan moet Europa zijn vizier misschien eerst op andere landen richten. Maar helaas, het bericht geeft niet aan hoe corrupt wij nu eigenlijk zijn en wij zullen wel weer voorop lopen met het nemen van (nog meer) maatregelen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.