Het testen van reservekopieen

We hebben het van de week ook al even aangehaald, maar vandaag gaan we er iets verder op in. Niet op de techniek, maar de gedachte er achter: Het testen van reservekopieen.

Logisch dan natuurlijk dat de formele vraag als volgt is:

Worden de reservekopieen getest of de gegevens benaderbaar zijn?

Gisteren schreven we het ook al. We maken geen reservekopieen om maar over kopietjes te beschikken of omdat het zo nodig moet van de Code voor Informatiebeveiliging. Nee, we maken ze om na een incident nog over de voor ons waardevolle informatie te kunnen beschikken. Daarom is het ook van belang om te testen of de reservekopien ook echt aan onze eisen voldoen.

Bevat de reservekopie inderdaad de voor ons belangrijke gegevens en zijn die gegevens nog benaderbaar? Als de gegevens uit een nogal exotisch programma komen is het ook van belang om te kijken naar de back-up van dat exotische programma. Anders beschikken we straks wel over de gegevens maar niet over het programma om die gegevens te kunnen lezen.

Ok, ok, maar jullie hebben de reservekopieen extern gehost, zoals dat zo mooi heet. Iedere nacht worden de gewijzigde gegevens weggeschreven naar onze leverancier. Hartstikke goed, maar weten we ook zeker dat we de gegevens weer snel genoeg terug kunnen halen? Hoe lang doen we er straks over om terabytes aan data terug te zetten? Kan dat binnen de tijd die we gesteld hebben voor onze kritische processen? En wat doen we als de internetverbinding door hetzelfde incident getroffen is? Kunnen we dan ook nog op tijd bij de data komen?

Ook moeten we goed kijken naar de kritische processen die als eerste de lucht weer in moeten. We moeten dus keuzes maken in de data die we als eerst terug zetten en de data die minder van belang is en wel even kan wachten. Al die terabytes aan informatie kunnen immers niet op hetzelfde moment over onze interverbinding en komen achter elkaar binnen.

Willen we er echt zeker van zijn dat het allemaal werkt? Ja, dan zullen we toch echt moeten gaan testen. Dat kan een papieren test zijn maar ook een test waarbij we de data echt terug gaan zetten om te kijken wat er gebeurt. De lessen die we daaruit kunnen trekken verwerken we weer zodat we onze aanpak van reservekopieen continu kunnen verbeteren. Je raadt het al: om zekerheid te hebben moeten we vaker testen en misschien zelfs noodscenario’s achter de hand hebben voor het geval dat.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.