Hier werkte de camerabewaking in ieder geval niet preventief

Hadden we het gisteren nog over de preventieve maatregelen die bijdragen aan de verlaging van criminaliteit in een winkel (terwijl er over de hele linie juist wel een toename was). Nu laten we zien dat een camera misschien soms een preventieve werking heeft, maar een camera alleen is ook niet de optimale oplossing.

In de praktijk komen we te vaak tegen dat er blind gestaard wordt op één maatregel, terwijl we andere maatregelen niet nemen of gewoon vergeten. Let in onderstaand filmpje eens op de “kassa” en (het ontbreken van) de locker voor de eigendommen van de medewerkers:

Het camerasysteem was zo slecht nog niet, de persoon is best te herkennen. Helaas liet hij zich er niet door afschrikken. Juist door het ontbreken van de andere maatregelen (een goede kassa en lockers voor het personeel bijvoorbeeld) slaagt deze man er in buit te maken.

Beveiliging gaat alleen werken als we het integraal aanpakken en daarbij moeten we niet alleen naar een elektronische maatregel (als camerabewaking) kijken, nee we moeten ook kijken naar de organisatorische en bouwkundige maatregelen. Als we dat onderkennen moeten we op zoek naar de juiste combinatie maatregelen. Hierbij moeten de maatregelen altijd ondergeschikt zijn aan de risico’s (in dit geval dus de diefstal) die we af willen dekken. We zien namelijk ook vaak beveiligingsmaatregelen die geen enkele bijdrage leveren aan het afdekken van risico’s en dat is zonde van het geld.

Beveiliging gaat veel verder dan de meeste mensen denken, we mogen het toch wel een specialistisch vakgebied noemen. Hebben we het hier alleen nog maar over fysieke beveiliging ook moeten we de combinatie maken met informatiebeveiliging en risico management. Alleen dan kunnen we de kosten voor beveiligingsmaatregelen efficiënt benutten. En vergeet vooral de organisatorische maatregelen niet, die zijn relatief goedkoop en kunnen een grote bijdrage leveren.

Succes met het inrichten van je beveiliging, mocht je vragen hebben dan weet je me te vinden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.