Jongeren denken dat hun smartphone veilig is

Kijken we terug op de berichten van deze week, dan kunnen we concluderen dat het de week is geworden van de beveiliging van smartphones. Daarom kunnen we voor de vrijdag natuurlijk niet ineens overswitchen naar een ander onderwerp.

We sluiten deze week af met het volgende bericht:
Volgens onderzoek van Telecompaper heeft meer dan 60% van de Nederlandse jongeren in de leeftijdscategorie 15-29 jaar een smartphone. Dat zijn meer dan 1,8 miljoen jongeren. Volgens Juniper Research heeft minder dan 5% van hen deze smartphones beveiligd met een security software. Dat betekent dat ruim 1,7 miljoen Nederlandse jongeren een onbeschermde smartphone gebruiken (bron).

Jongeren spelen met hun smartphone alsof het niets is. Ze krijgen een paniekaanval als ze een keer hun telefoon vergeten zijn en doen dingen met die smartphone die een aantal van ons niet meer gaan begrijpen (geloof me, ikzelf heb er al moeite mee en reken mezelf toch echt nog niet tot de “ouderen”).

Lopen de “ouderen” onder ons inderdaad minder risico?
“De jongeren van nu voelen zich thuis op het internet en zien smartphones als een verlenging van hun computer. Nadeel is dat zij zo gewend zijn aan het online leven, dat zij er nauwelijks gevaar zien. Veel jongeren gaan nonchalant om met de beveiliging van hun computer, maar als het gaat om hun smartphone, zien zij zelfs nog minder gevaren.”

Het grote verschil zit hem denk ik in het gebruik van de smartphone. Voor degene die niet meer tot de jongeren behoren geldt misschien dat de smartphone ook nog echt een telefoon is. Een telefoon met wat extra functionaliteiten (zoals SMS, Email, etc.). Voor de jongeren geldt het echter als een verlengstuk van de computer.

De computer en smartphone staan continu met elkaar in verbinding en als we op Facebook willen dan maakt het niet uit of we dat mobiel of achter een buro doen. De resultaten zijn hetzelfde. De jongeren gebruiken meer functionaliteiten en leven in een wereld waarbij 24/7 online heel gewoon is.

Het risico schuilt er in dat de jongeren zich er nog onvoldoende van bewust zijn. Ze zetten van alles en nog wat op internet maar vergeten dat die informatie jaren later ook nog is terug te vinden. Hier ligt een opvoedkundige taak en daar knelt de schoen.

Kids weten tegenwoordig meer van internet en smartphones dan hun ouders. En het zijn juist de ouders die er toezicht op moeten houden. Dat kun je doen door allerlei filters op een pc te installeren of je kunt je kids ver weg houden van smartphones, maar misschien is het goed om gewoon het gesprek met ze aan te gaan en ze te wijzen op de risico’s. Wie weet kun jij als ouder weer wat van de techniek, app’s en ontwikkelingen van je kids leren.

Wat je in ieder geval wilt voorkomen is dat je kind, als hij of zij later groot is, nog steeds geconfronteerd wordt met een foutje uit zijn of haar tienerjaren. Maak ze bewust, ga het gesprek met ze aan en zoek eens op internet naar voorbeelden van wat er kan gebeuren als het fout gaat. Dat maakt het al wat concreter voor ze en wie weet hebben ze zelf nog voorbeelden die ze jou kunnen laten zien.

Ik wens je daar in ieder geval veel sterkte mee…probeer ze maar eens bij te houden op deze highspeed digitale highway.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.