Werkgever eist Facebook-wachtwoord van sollicitanten

Amerikaanse overheidsinstellingen en universiteiten zouden het Facebook-wachtwoord van sollicitanten vragen om te zien wat die in hun vrije tijd uitspoken. Voorheen werden sollicitanten om hun wachtwoord en gebruikersnaam gevraagd, maar na een klacht van burgerrechtenbeweging ACLU stopte dit. Toch heeft het Department of Corrections van de staat Maryland een nieuwe manier gevonden. Sollicitanten worden tijdens de sollicitatie gevraagd om ter plekke hun wachtwoord in te voeren, zodat de personeelsmanager foto’s, krabbels en vrienden kan bekijken (bron).

Oké, werk en privé zijn soms steeds moeilijker te onderscheiden, maar een dergelijke maatregel gaat wel erg ver. Wat je in je vrije tijd doet, moet je toch echt zelf weten en natuurlijk moet je je een beetje gedragen, maar zolang je geen strafbare feiten pleegt en zolang je de naam van je werkgever niet negatief beïnvloedt, mag je doen en laten wat je wilt, toch?

Hoewel de organisatie het niet verplicht stelt om je wachtwoord in te voeren, doen veel mensen dat toch. Blijkbaar zitten ze allemaal te springen om werk. Maar de vraag is natuurlijk of je wel voor een dergelijke werkgever wilt werken (oké, als je echt zit te springen dan doe je het…maar in alle andere gevallen zou ik hem lekker aan me voorbij laten gaan).

Gelukkig vindt dit plaats in Amerika, maar ja, alles wat daar een trend wordt, waait vroeg of laat ook over naar Europa. Afwachten hoe lang dat duurt en kijken hoe nijpend de werkloosheid tegen die tijd is.

Wordt de volgende stap dat je ook je pinpas en pincode afgeeft aan je baas zodat hij kan controleren of je niet teveel rood staat? En of je ook even je patiëntendossier wilt overhandigen, je zou zomaar iets naars onder de leden kunnen hebben. Veiligheid en beveiliging prima en dat we daar soms privacy mee schenden is tot op zekere hoogte nog tot daar aan toe…maar je kunt ook te ver gaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.