Politie adviseert tracking-software op laptops

De politie drukt laptop-gebruikers op het hart om tracking-software te installeren, waardoor in het geval van diefstal de machine eenvoudiger is terug te vinden (bron).

Een goed advies van de politie. Nog te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat er tracking-software beschikbaar is waarmee de laptop kan worden terug gevonden na diefstal. Hartstikke goed, maar ook aan tracking-software schuilt een andere kant.

Wat als je continu gevolgd kunt worden met die tracking-software? Door je baas maar bijvoorbeeld ook door de politie of hackers. Ze weten op ieder ogenblik waar je uit hangt en wat je aan het doen bent. Twijfelen ze dan kunnen ze even je webcam overnemen om te checken of je wel echt achter je pc zit.

Stel dat een crimineel de gegevens weet te achterhalen van jouw tracking-software. Hij kan via internet inloggen en checken waar jouw laptop zich bevindt. Grote kans dat jij in de buurt bent van je laptop zodra die buiten de deur is. Kleine moeite om dan even ongenodigd jouw huis te bezoeken en de rest van je waardevolle spullen mee te nemen.

Stel dat de politie in staat is om je continu te volgen. Sterker nog, theoretisch kunnen ze op die manier zelfs meten hoe hard je gereden hebt. Ben je eerder op de plaats van bestemming dan volgens de routeplanner kan, dan kun jij de boete verwachten (overigens kunnen ze dat nu ook al via je mobiele telefoon maar gelukkig gebruiken ze die nog niet om je op deze wijze bekeuringen te sturen).

Of wat denk je van je werkgever. Als die op ieder moment kan volgen waar je laptop is en als die op ieder moment uit kan lezen hoeveel letters en woorden je getypt hebt, dan kunnen daar natuurlijk ook hele verkeerde conclusies uit getrokken worden. Voor je het weet ben jij lekker thuis aan het werk in je badjas en wordt er even een foto gemaakt via de webcam voor in je personeelsdossier.

Nee, natuurlijk ben ik geen voorstander van diefstal van je laptop. Iedereen die zijn laptop wel eens is kwijtgeraakt of iedereen die wel eens een flinke crash heeft meegemaakt, weet dat de gegevens inderdaad vaak onmisbaar zijn. De back-up is helaas niet meer aanwezig of zo oud dat we daar ook niets meer aan hebben. Maar de vraag is of tracking-software je daarvoor behoedt.

De eerste de beste crimineel zal toch minimaal proberen om jouw harde schijf te deleten, wat moet hij met jouw foto’s (nou ja sommige foto’s zullen op internet verschijnen of je wordt er mee gechanteerd, maar dat is weer een heel ander verhaal) maar voor de rest vreet het alleen maar ruimte.

Tracking-software: ja, maar wel als er vanuit de wet- en werkgever eerst goed over de kaders wordt nagedacht. Ach, misschien zit er al dergelijke software op jouw laptop maar wist je het zelf nog niet. Nu ben je in ieder geval ook bekend met de andere kant van het verhaal.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.