Kamer akkoord met mariniers op handelsschepen

Wie het nieuws de afgelopen jaren een beetje gevolgd heeft, is inmiddels bekend met de problematiek van de piraterij op schepen. Het schip wordt geënterd, de piraten klimmen aan boord en gijzelen de bemanningsleden voor losgeld.

De Tweede Kamer is ook bekend met dit probleem en biedt nu een oplossing:
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het besluit van Defensie om bewapende mariniers aan boord van enkele Nederlandse koopvaardijschepen te plaatsen om die te beschermen tegen piraten (bron).

Ik vind het een prima idee om reders de mogelijkheid te geven hun personeel (en vracht) beter te beschermen. Toch zou ik mezelf niet zijn als ik niet wat had aan te merken.

De inzet van Mariniers zou op een handje vol vrachten per jaar ingezet kunnen worden. Waarbij het in eerste instantie om twee operaties gaat.
De Kamer hikt nog wel aan tegen de kosten van de operatie en met name de verdeling ervan tussen Defensie en de reders. De twee transporten kosten nu samen 1 miljoen euro. Het ministerie van Defensie neemt het grootste deel (800.000 euro) voor z’n rekening. Het bedrag gaat vooral op aan het vervoer van de militairen met een militair transporttoestel. Een vlieguur kost 11.000 euro, rekende minister Hans Hillen (Defensie) voor. Het kabinet komt nog op de verdeling van de kosten terug.

Het grootste deel gaat op aan het vervoer van de militairen omdat een vlieguur 11.000 euro kost. Stel nu dat we voor die 2 operaties 2x heen en 2x terug moeten vliegen. Vliegen naar de betreffende regio zal zo’n 6 tot 8 uur kosten. Dan is de som snel gemaakt: 4 x 8 uur is 32 uur x € 11.000 = € 352.000,-
Hoewel dit heel veel geld is, blijft er dan nog minimaal € 448.000,- over om de piraten van ons dek af te houden.

Ik vind het nog steeds een uitstekend idee om onze schepen (en met name de bemanning) beter te beveiligen, toch is dit niet de oplossing voor het probleem. Nee, nu beschermen we met dergelijke kosten 2 transporten. Dat zijn er op jaarbasis een handjevol…maar dat is een druppel op de gloeiende plaat.

De echte oplossing zit hem in het aanpassen van de wet- en regelgeving op dit gebied. Andere landen laten bewapende bemanning toe aan boord zodat de reders zelf hun schepen kunnen beveiligen. Daar zijn de reders graag toe bereidt. Helaas behoort dat voor schepen varend onder de Nederlandse vlag nog niet tot de mogelijkheden.

We zijn het land van de doorvoerhavens en we mogen ons gelukkig prijzen dat er nog reders zijn die onder Nederlandse vlag willen varen (geloof me, het belastingklimaat voor het varen onder een andere vlag is erg aantrekkelijk). Willen we deze bedrijfstak niet ook aan het buitenland kwijt raken, dan moeten we zorgen dat de reders meer mogelijkheden krijgen.

Het inzetten van de Mariniers (bedankt jongens) is een typisch geval van het aanpakken van het gevolg (sorry, Minister Hillen) en niet het aanpakken van de daadwerkelijke oorzaak. Tijd om daar verandering in aan te brengen…even de wet aanpassen en bewapende bemanning toe laten…was het maar zo makkelijk.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.