Terreurdreiging Nederland blijft beperkt

Zo, toch nog een beetje lekker kunnen slapen na het bericht van gisteren waaruit blijkt dat de vitale infrastructuur toch nog de nodige beveiligingsaandacht nodig heeft?

Wees gerust, vandaag zorg ik ervoor dat je vannacht weer gewoon lekker kunt slapen.

Het dreigingsniveau voor Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland blijft ‘beperkt’, zo laat de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding (NCTb) weten. Dit betekent dat de kans op een aanslag relatief gering is, maar niet helemaal kan worden uitgesloten (bron).

Het lijkt er op dat we ons voorlopig nog niet echt zorgen hoeven te maken om een grootschalige terroristische aanslag gericht op Nederland (hoewel die natuurlijk nooit helemaal uitgesloten kan worden). Ben jij ook altijd zo benieuwd hoe dit soort conclusies tot stand komen? Waar halen ze toch de informatie vandaan om dit met enige mate van zekerheid te kunnen stellen? Geen idee en misschien maar goed om niet te weten. Je zou toch zeggen dat een beetje georganiseerde terroristische beweging er voor zorgt dat de communicatie geheim blijft. Het blijft waarschijnlijk altijd een kat en muis spel.

Nee, laten we maar gewoon vertrouwen op de constateringen van het NCTb, dat geeft een gerust gevoel zodat we lekker kunnen slapen vannacht.

Het enige probleem hierbij is dat ik me kan voorstellen dat de plannen van georganiseerde terroristische bewegingen te monitoren zijn (door infiltratie, afluisteren en ga zo maar even door). Helaas wordt het al een stuk lastiger als een eenling spontaan een actie beraamt. Ondenkbaar, ehm, denk aan Koninginnedag in Apeldoorn, denk aan de theelichthouder gooier.

De terreurdreiging mag dan laag blijven, lunatics lopen er nog genoeg rond in Nederland en daarbuiten. De vraag is of we die ook op de een of andere manier beter in de gaten kunnen houden (persoonlijk denk ik van niet).

Nou, weer een beetje gerustgesteld? Lekker slapen dan vannacht…morgen zien we wel weer verder.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.