Laagste aantal terreuraanslagen in vier jaar

Het aantal aanslagen en het aantal slachtoffers daarvan is vorig jaar fors gedaald. Terroristen voerden 10.999 aanslagen uit, waarbij 14.971 doden vielen. Dit is het laagste in vier jaar. In het recordjaar 2006 kwamen 22.736 mensen om bij aanslagen. Het jaarlijks terrorismerapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er in 83 landen mensen bij aanslagen omkwamen (bron).

We zijn ons er allemaal wel van bewust dat de dreiging van aanslagen door terroristen de laatste jaren is toegenomen. 11 september 2001 lijkt daar het startschot voor te hebben gegeven. Het is natuurlijk te hopen dat het aantal aanslagen de komende jaren verder blijft dalen maar dat zal nog moeten blijken.

Waar we ons niet bewust van zijn, en ik zal eerlijk zijn mij verbaasde het ook, is dat er 10.999 aanslagen gepleegd zijn in 2009. In het nieuws horen we geregeld over aanslagen maar als het er zoveel zijn dan zou het nieuws er vol van moeten staan (het zijn er dan gemiddeld zo’n 30 per dag). Voor diegene die altijd klaagt dat het nieuws volzit met hel en verdoemenis geldt dat we dus maar het topje van de ijsberg zien. Veel leed wordt ons bespaard gebleven. Deze aanslagen zullen niet sexy genoeg zijn of hebben te weinig nieuwswaarde. Als we alle aanslagen uitgebreid zouden behandelen in het nieuws dan zouden we de bevolking angst in boezemen (en zou het nieuws 4x zo lang moeten duren en dat kost dure commerciële zendtijd).

Een paar dagen geleden hadden we het nog over de campagne van de overheid om ons voor te bereiden op een ramp. Maar als we dit lezen dan gaan we toch zeker allemaal hamsteren? Het probleem is dus veel serieuzer dan we allemaal denken, misschien moeten we de campagne kracht bij zetten door de aantallen te noemen.

Wow, ik ga nu snel even water en voedsel inslaan, hopelijk ben ik dan in de supermarkt voordat anderen dit bericht lezen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.