Laptop laat huisarts op patientendossier inloggen

Daar gaan we weer (lees hier het artikel op security.nl en kijk dan ook gelijk even naar de reacties die er onder staan).

Hartstikke handig natuurlijk dat de huisarts via UMTS bij jouw gegevens kan, dan kun je direct geholpen worden als dat nodig is. Begrijp me goed, ik ben absoluut voorstander van een efficiënte benadering zodat de huisarts direct zijn werk goed kan doen (en ja een fax is inderdaad wat uit de tijd). Ik ben ook zeker geen tegenstander van het fenomeen Elektronisch Patiënten Dossier, maar ben toch wel heel benieuwd hoe veilig deze verbinding en de laptop van de huisarts is. Hopelijk heeft die huisarts geen peer-to-peer (bijv. LimeWire) verbinding openstaan zodat de medisch geheime gegevens van ons allen bekend raken.

Het is zeker geen sinecure om een veilig Elektronisch Patiënten Dossier te maken, maar ik heb de afgelopen tijd al meerdere incidenten voorbij zien komen en ik hou mijn hart vast (om maar in medische termen te blijven). De schuld schuiven we al heel snel naar de overheid (ze kunnen het niet, het is te duur, etc.), maar moeten we ook niet eens bij onszelf te rade gaan? Moeten we zelf niet bereid zijn er voor te betalen om het veilig te houden? Of moet het niet gewoon uit de ziektekosten gehaald worden? Ik ben best bereid een bijdrage te leveren aan de bescherming van mijn gegevens, mits dat natuurlijk dan ook gegarandeerd wordt.

Maar goed, diegene die angstig worden en tegen dit Elektronisch Patiënten Dossier zijn moeten ook even bedenken dat dit systeem in zijn totaliteit misschien veiliger is dan de oude kaartenbak. Even bellen met de huisartsenpraktijk, je voordoen als dokter weet-ik-veel-wie en gegarandeerd dat het lukt om achter vertrouwelijke gegevens te komen. Bij het Elektronisch Patënten Dossier kunnen ze nog autorisaties toe kennen en kan je achteraf nagaa wie jouw gegevens heeft ingezien, dat kan bij de kaartenbak echt niet.

Kortom: ook ik heb mijn twijfels bij de beveiliging van het Elektronisch Patiënten Dossier, maar denk dat we naïef zijn als we deze ontwikkeling willen stoppen. Ik vind uiteraard wel dat ze het zo veilig mogelijk moeten maken, maar denk dat de kaartenbak toch meer risico’s in zich heeft. Met een goede afscheiding die bestaat uit (technische, procedurele en organisatorische maatregelen) moet het mogelijk zijn om de verzekeraars van onze gegevens weg te houden.

Nu maar hopen dat de pc’s in de ziekenhuizen zelf voldoende beveiligd zijn want via de bezoekkamers kom ik op dit moment makkelijker in een pc dan via een ingewikkelde technische kraakpoging. Maar goed, de fysieke beveiliging van ziekenhuizen en het bewustzijn bij de ziekenhuismedewerkers is een ander probleem. Gelukkig hebben de ziekenhuizen de afgelopen jaren wat vooruitgang geboekt maar net als voor alle andere organisaties zijn er nog vele stappen te zetten. Ik wens ze succes en als ze vragen hebben dan mogen ze me altijd contacten…mijn handschrift is bijna net zo goed als dat van een dokter, misschien dat ze de adviezen begrijpen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.