Lunchpauze overslaan kost bedrijfsleven miljoenen

Dat is nog eens een opmerkelijke titel en het bij behorende bericht is misschien wel net zo opmerkelijk. Tenminste: als je leest zonder er verder bij na te denken.

Werknemers die hun lunchpauze overslaan om hun manager te plezieren of sneller door te kunnen werken, zorgen juist voor miljoenen aan kosten voor het bedrijfsleven…Personeel dat niet luncht of snel achter het bureau eet, blijkt echter later op de dag veel minder productief. Bijna de helft (48 procent) zegt dat hun productiviteit om deze reden flink daalt rond 15.00 uur. Volgens BUPA zorgt dit voor 40 minuten verloren werktijd, wat neerkomt op een verlies van 50 miljoen pond per dag (bron).

Ik vraag me af of dit bericht nu ook echt de waarheid goed weergeeft met een verlies van 50 miljoen pond per dag. Laat ik het anders omschrijven: stel je hebt 30 minuten lunchpauze waarbij je even naar de kantine (of tegenwoordig: bedrijfsrestaurant, vandaar ook die hoge prijzen) loopt. Dan zou je de rest van de dag productief moeten kunnen zijn en mis je dus maar 30 minuten.

Neem je die lunchpauze niet, dan ben je aan het eind van de dag 40 minuten minder productief. Maar volgens mij nog altijd productiever dan dat je een half uur echt van je plek bent. Maar goed eigenlijk gaat het niet om die 40 of 30 minuten, maar om het verschil daartussen. En dat is dus slechts 10 minuten en dan laat ik voor het gemak even achterwege dat de after-not-lunch dip geldt voor 48% van de respondenten (die overige 52% is dus gewoon 30 minuten per dag meer productief).

Verderop in het bericht wordt aangegeven dat het “Het beste is om gedurende de dag verschillende korte pauzes te nemen”. Stel dat je netjes het advies van de onderzoekers aanhoudt en 2 keer 5 minuten pauze neemt. Dat is bij elkaar weer 10 minuten die je niet productief bent. Tel die bij de 30 minuten lunch op en je bent 40 minuten niet productief.

Theoretisch allemaal leuk (maar lood om oud ijzer), zeker in een kenniseconomie waarbij productiviteit per dag nauwelijks meetbaar is. Dit waren misschien interessante gegevens geweest voor Henri Ford, maar inmiddels kun je er niet zoveel meer mee. Ben heel benieuwd wie dit onderzoek gesponsord heeft, misschien de voedselindustrie of de bedrijfscateraars?

Nog even en je kunt voor vandaag ook weer aan de lunch, kijk maar wat je doet, uiteindelijk maakt het weinig verschil. Tenzij 13.00 je deadline verloopt, dan kun je die lunch vandaag beter even over slaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.