Maakindustrie angstig voor lek bedrijfskennis

Een onderzoek in de Maakindustrie, uitgevoerd door Securitas, geeft interessante inzichten, een korte samenvatting:

  • Het lekken van bedrijfskennis naar de concurrent wordt als beveiligingsrisico gezien
  • Bedrijven zijn bang voor sabotage van het productieproces
  • Bedrijven vinden hun bedrijf kwetsbaar voor beveiligingsincidenten
  • Bedrijven zetten zeer beperkt het topmanagement in om draagkracht voor het beveiligingsbeleid te vergroten
  • Een groot deel van de bedrijven doet helemaal niets om de draagkracht en het commitment voor het beveiligingsbeleid te vergroten.

In het westen van Nederland ziet 28 procent van de bedrijven het lekken van bedrijfskennis naar de concurrent als grootste beveiligingsrisico. Hiermee is het de enige regio die dit als belangrijkste risico ziet.

Terwijl bedrijven in de maakindustrie landelijk gezien het meest bang zijn voor sabotage van het productieproces, ziet het westen van Nederland het lekken van bedrijfsinformatie juist als grootste risico. In de andere regio´s staat dit op de tweede of derde plaats. Het westen van Nederland lijkt binnen de maakindustrie een vreemde eend in de bijt. Ze hebben niet alleen een andere inschatting van het beveiligingsrisico, ze vinden hun bedrijf (met 29 procent) ook opvallend kwetsbaarder voor beveiligingsincidenten dan de rest van Nederland. In het oosten is dit percentage bijvoorbeeld 17 procent.

In het midden van Nederland zet slechts 15 procent het topmanagement in om draagkracht voor het beveiligingsbeleid te vergroten. In de rest van Nederland is dit percentage bijna 10 procent hoger. Het topmanagement van bedrijven kan juist heel goed ingezet worden voor het verhogen van de betrokkenheid bij het beveiligingsbeleid. Leidinggevenden hebben een voortrekkersrol. Wanneer zij hun commitment niet regelmatig uitspreken, of vertalen in het bedrijfsbeleid, zal de rest van het bedrijf ook niet volgen. Op deze manier blijft beveiliging een ondergeschoven kindje. 35 procent van de Nederlandse bedrijven in deze branche doet zelfs helemaal niets om de draagkracht en het commitment voor het beveiligingsbeleid te vergroten. Dit is in alle regio´s van het land ongeveer gelijk. (bron).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.