Menselijk falen grootste IT-bedreiging

Hoeveel regels en opleidingsschema´s bedrijven en organisaties ook opstellen, menselijk falen blijft volgens IT-directeuren de meest waarschijnlijke bedreiging voor de IT-beveiliging. Dat is de conclusie van een enquete die door het internationale onderzoeksbureau YouGov is uitgevoerd, in opdracht van de producent van netwerkbeveiligingsoplossingen Clavister.

Uit het onderzoek blijkt dat 37% van de ondervraagde IT-directeuren gelooft dat het grootste deel van de beveiligingsproblemen is toe te schrijven aan menselijke fouten, 31% ligt bij medewerkers die beveiligingsmaatregelen consequent negeren, 13% is volgens hen te wijten aan onvoldoende training en bekendheid met de regels en 5% aan bewuste bedrijfsspionage.

Voor organisaties is het belangrijk begrijpelijke regels op te stellen waaraan de medewerkers zich moeten houden. Worden de regels niet begrepen door de medewerkers dan hebben ze in de praktijk weinig effect. Ook moeten de regels toegespitst worden op de functie van de medewerker en moeten zij het nut er van in de praktijk ervaren. Voor die medewerkers die consequent de maatregelen blijven negeren moet een goed en doordacht disciplinair proces worden opgezet, gebaseerd op een gefundeerd beleid.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.