Werkgevers en criminelen ook op hyves

9. February 2009

Werkgevers en directies van scholen blijken populaire vriendensites als Hyves dankbaar te gebruiken om te kunnen checken of personeelsleden of leerlingen stiekem spijbelen.

Hyves, met 7 miljoen leden de grootste vriendensite van ons land, heeft hierover meermalen meldingen binnen gekregen van gebruikers. Hoewel de mogelijkheid al langer bestaat om je onzichtbaar te maken voor bepaalde ‘cybervrienden’ is Hyves deze week een campagne begonnen om deze optie nog eens onder de aandacht te brengen.

De eenvoudigste manier is uiteraard om personen, die zichzelf uitnodigen als Hyves-vriend, simpelweg te weigeren. Maar Hyves-oprichter en directeur Raymond Spanjer erkent dat dit niet altijd zo makkelijk gaat ‘uit oogpunt van beleefdheid of sociale druk’: “Aanvankelijk zijn we begonnen als een vriendensite voor studenten, maar zo onderhand zijn we een nationaal platform geworden. De kans is echter groot dat je niet altijd zit te wachten om je hele Hyves-hebben en houden te delen met dergelijke vrienden.”

Spanjer bevestigt dat er meermalen meldingen binnen zijn gekomen van gebruikers die wisten te vertellen dat ze door de mand zijn gevallen omdat ze een dagje spijbelden door zich ten onrechte ziek te melden. Vervolgens wist de baas of schooldirecteur de volgende dag te vertellen dat ze kennelijk toch niet ziek genoeg waren om volop actief te zijn op internet.

Daarop is besloten de programmatuur aan te passen. De komende dagen worden mailtjes gestuurd naar alle Hyves-gebruikers, waarin ze op de mogelijkheid worden gewezen om bepaalde diensten onzichtbaar te maken of dat berichten alleen naar zelf geselecteerde personen worden verstuurd.

Ook criminelen gebruiken sociale netwerken voor het winnen van informatie. Veel gebruikers laten gegevens van zichzelf achter, zodat spammers doelgerichte emails kunnen versturen die van een vertrouwde afzender lijken te komen. Een ander voorbeeld van misbruik van deze, vrij beschikbare persoonlijke, informatie is social engineering. Criminelen hoeven niet ver te zoeken om je juiste gegevens bij elkaar te brengen.

Belangrijk is dat u uw medewerkers bewust maakt van de risico’s die internet in het algemeen en sociale netwerken in het bijzonder met zich meebrengen. Voorzichtig omgaan met persoonlijke informatie en bedrijfsinformatie is het advies. Een goed opgezette security awareness campagne biedt hiervoor een goed middel.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.