Mobieltjes afluisteren veel moeilijker dan beweerd

Een paar weken geleden hadden we het er nog over dat het afluisteren van mobieltjes voor een beetje techneut steeds makkelijker werd en dat het met goedkope tools al mogelijk was. Nu een tegenbericht…en welk bericht je moet geloven? Dat laat ik in het midden.

Een mobiele telefoon afluisteren is niet zo makkelijk als hackers doen overkomen. Goedkope hardware en gratis software om gesprekken af te luisteren werken helemaal niet (bron).

Feit is wel om echt vertrouwelijke informatie toch maar op een andere manier te bespreken. Niet alleen omdat het mobieltje misschien kan worden afgeluisterd maar juist ook omdat het risico bestaat dat er iemand over je schouder mee luistert.

Ander feit is dat het afluisteren van mobieltjes wel gewoon mogelijk is, maar dan met dure apparatuur die alleen aan overheden geleverd wordt. Nou ja, alleen aan overheden…dat valt nog te bezien. Grote kans dat als je genoeg geld neerlegt jij die apparatuur ook gewoon kunt kopen.

Maar goed, voor een beetje hobbyist zijn deze spullen te duur, deze zal je dus voorlopig nog niet zo snel afluisteren (als we dit bericht mogen geloven). Een geruststelling? Ehm, wat mij betreft niet echt. Als ik echt vertrouwelijke informatie via de telefoon bespreek heb ik liever dat een hobbyist me afluistert (die weet waarschijnlijk toch niet waar ik het over heb) dan dat een overheid of mijn concurrent dat doet. Afluisteren is dus wel degelijk mogelijk, als je maar genoeg geld neer telt.

Advies: de echt vertrouwelijke informatie dan toch maar face-to-face bespreken maar dan moet je natuurlijk wel weer zeker weten dat de ruimte waarin de bespreking is veilig is en niet afgeluisterd wordt. Maar goed, we hebben het alleen over echt vertrouwelijke informatie…en natuurlijk kan veel informatie als vertrouwelijk worden gezien, maar voor de buitenwereld is die informatie helemaal niet zo vertrouwelijk. We moeten natuurlijk niet overdrijven en onze informatie teveel als geheim gaan zien. Doen we dat wel dan zullen we ook de daad bij het woord moeten voegen en zorgen dat die informatie ook echt veilig is…en dan hebben we meer te doen dan alleen vertrouwelijke gesprekken voeren er zijn immers genoeg andere methoden om aan die informatie te komen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.